INmusic festival i Multikultura predstavljaju: „MULTIKULTURALIZAM U GLAZBI

INmusic festival i Multikultura predstavljaju:  „MULTIKULTURALIZAM U GLAZBI

11.5.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

U srijedu, 9. svibnja, u Medijateci Francuskog instituta otvorena je izložba „Multikulturalizam u glazbi", pilot projekt realiziran u suradnji između tri najveća regionalna festivala popularne glazbe – Taksirat (Skopje), INmusic (Zagreb) i EXIT (Novi Sad). Izložba će biti otvorena za javnost do 22. svibnja, a cilj projekta je ukazati na važnost postojanja i očuvanja kulturoloških razlika kao i stavljanje naglaska na često zanemaren ili nedovoljno prepoznat utjecaj koji kulturne raznolikosti imaju pri oblikovanju suvremene i popularne kulture.

 

Izložba je koncipirana kao multimedijalna, interaktivna, glazbena „enciklopedija" koja omogućava posjetiteljima istraživanje nepoznatih i novih glazbenih izričaja i kultura, razumijevanje izrazitog utjecaja koji je „ne-zapadnjačka" glazba odigrala u popularnoj kulturi. Izložba predstavlja glazbenike koji nastupaju na ovogodišnjem INmusic festivalu u sklopu projekta „Multikulturalizam u glazbi". Dizajn i koncept izložbe potpisuju Petra Matijević i Ivana Jelača.

 

Izložbu su otvorili g. Paolo Berizzi, šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje (Delegacija Europske unije u RH) te Zoran Marić, direktor INmusic festivala i projekta Multikultura.

 

U svom govoru, g. Paolo Berizzi svima je nazočnima zaželio sretan Dan Europe te naznačio otvorenost prema različitostima kao jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije. Europska unija i Delegacija Europske unije u Hrvatskoj podržavaju projekte poput "Multikulturalizma u glazbi" jer ukazuju na važnost kulturoloških razlika u europskom kontekstu. Iz tog razloga, "Multikulturalizam u glazbi" predstavljen je i u sklopu šarolikog programa Europskog tjedna koji se održao od 3. do 9. svibnja. Kulturna razmjena između Hrvatske i Europe nipošto nije jednosmjerna u tom smislu, već se promocija Hrvatske kao buduće članice EU i hrvatske kulture sistematski realizira u nizu europskih metropola. Kao zemlja koja pristupa Europskoj uniji u srpnju 2013. godine, g. Berizzi je pohvalio dosadašnje kulturne suradnje u Hrvatskoj u sklopu projekta Kultura 2007.-2013. te naglasio mogućnost još većih uspjeha i brojnijih donacija iz europskih fondova nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

 

"Drago nam je da smo uspjeli program Multikulture, koji postoji već 15 godina, integrirati sa INmusic festivalom koji je najpopularniji i najveći glazbeni festival u Hrvatskoj, te što su Exit festival kao najveći festival u regiji i Taksirat festival kao najveći festival u Makedoniji kao naši partneri uključili program Multikulturalizam u glazbi u svoj festivalski program. Time ćemo uspjeti promovirati vrijednosti multikulturalizma kod znatno više ljudi. Zahvaljujemo podršci Europske komisije koja je prepoznala vrijednost i značaj ovog projekta, te mi je drago najaviti da smo pronašli partnere u velikim glazbenim festivalima u Slovačkoj, Poljskoj i Njemačkoj te da će, vjerujem od sljedeće godine, Multikulturalizam u glazbi postati širok europski projekt, a ne samo regionalni projekt.", rekao je direktor INmusic festivala i Multikulture, Zoran Marić.

 

Projekt „Multikulturalizam u glazbi" dio je europskog programa Kultura 2007-2013, te je otvorenje izložbe „Multikulturalizam u glazbi" dio programa Europskog tjedna koji se održao na više lokacija u Hrvatskoj. Izložba je otvorena za javnost u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu do 22. svibnja 2012., nakon čega će biti predstavljena i na INmusic festivalu, te EXIT i Taksirat festivalu.

Zagreb Jarun koncert festival izložba Multikultura INmusic
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati