Hrvatski film na 16.Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu

Hrvatski film na 16.Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu

8.5.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Treću godinu u nizu hrvatska će se kinematografija predstaviti na filmskom sajmu koji se održava u okviru 61. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, od 14. do 25. svibnja, 2008.

Na ovogodišnjem Marché du Film Paviljon Hrvatskog audiovizualnog centra nalazit će se na lokaciji Village International - Riviera, br. 112.

 

Okosnicu predstavljanja hrvatskog filma u Cannesu činit će filmovi koji će biti prikazani u sklopu sajma: Tri priče o nespavanju Tomislava Radića (14.5. LERINS 2), Kino Lika Dalibora Matanića (18.5. PALAIS C), Ničiji sin Arsena Antona Ostojića (20.5. PALAIS G) i Nije kraj Vinka Brešana (22.5. PALAIS H).

 

HAVC-ov paviljon bit će ne samo središnje promotivno mjesto našim filmovima već i mjesto na kojem će hrvatski filmski profesionalci i novinari moći ugostiti svoje kolege i poslovne partnere. Upravo se na mjestima poput Marché du Filma u Cannesu ugovara suradnja u vidu koprodukcije, distribucije i razmjene filmova, te vrši selekcija za filmske festivale.

 

 

Za ovu je priliku priređen katalog recentne domaće produkcije, Croatian Cinema 2007 / 2008, koji je namijenjen predstavnicima filmske industrije, distribucije i filmskih festivala. Katalog sadrži informacije o filmovima koje su dovršili ili upravo dovršavaju primjerice Vinko Brešan (Nije kraj), Dalibor Matanić (Kino Lika), Zrinko Ogresta (Iza stakla), Arsen Anton Ostojić (Ničiji sin), Tomislav Radić (Tri priče o nespavanju), Goran Rušinović (Buick Riviera), kao i o već nagrađivanim filmovima: Armin Ognjena Sviličića, Živi i mrtvi Kristijana Milića, Moram spavat, anđele Dejana Aćimovića, Ajde, dan… prođi... Matije Klukovića, Pjevajte nešto ljubavno Gorana Kulenovića, Kradljivac uspomena Vicka Ruića i Pravo čudo Lukasa Nole. Najavljeni su i projekti u nastajanju Rajka Grlića, Gorana Devića i Zvonimira Jurića, Branka Ivande, Matije Klukovića, Antonia Nuića, Nevena Hitreca, Hrvoja Hribara, Branka Schimdta, , Ognjena Sviličića, Dejana Šorka, Lordana Zafranovića, debitanata Nikše Sviličića i Danila Šerbedžije, kao i grupe autora okupljene oko projekta Zagrebačke priče.

 


Promocija novije hrvatske produkcije neće se zaustaviti na dugometražnim igranim filmovima. Katalog pruža i širok pregled kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova koji potvrđuju kvalitetu ovogodišnje produkcije poput pobjednika posljednja dva izdanja Dana hrvatskog filma, Ručak Ane Hušman i Dobro jutro Ante Babaje, zatim hvaljen Slučajni sin Roberta Zubera i Tomislava Mršića, te nagrađivana Mala smrt Damira Čučića. U kategoriji animiranih nalazi se primjerice Morana Simona Bogojevića Naratha i Ona koja mjeri Veljka Popovića (oba su filma uvrštena u selekciju ovogodišnjeg Annecy-ja, najznačajnijeg svjetskog festivala animiranog filma), te brojni drugi filmovi koji zaslužuju pažnju profesionalaca i publike.

 

 

Hrvatska se kinematografija iz godine u godinu dokazuje kao sve kvalitetnija, raznovrsnija i zanimljivija, a promotivni projekti poput predstavljanja na međunarodnim filmskim sajmovima u Berlinu i Cannesu nužni su kako bi se zadržala i, još važnije, osnažila pozicija na globalnom filmskom tržištu.

 

 

HAVC u Cannesu zastupat će: Albert Kapović, privremeni ravnatelj Centra, Ivana Ivišić, Martina Petrović, Jadranka Hrga i Vanja Sremac.

 

 

Za sve dodatne informacije, obratite se na info@havc.hr

 


Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati