Hrvatska premijera filma Imaginarij doktora Parnasusa u pulskoj Areni!

Hrvatska premijera filma Imaginarij doktora Parnasusa u pulskoj Areni!

2.6.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Hrvatska premijera dugo očekivanog filma Imaginarij doktora Parnasusa Terryja Gilliama će se održati 19. srpnja u pulskoj Areni u okviru Popularnog programa Festivala igranog filma u Puli. Riječ je posljednjem ostvarenju Heatha Ledgera, premijerno prikazanom u konkurenciji Festivala u Cannesu. U filmu glume i Jude Law, Johnny Depp, Colin Farell, Cristopher Plummer i Tom Waits. Film je fantastična pustolovina o neobičnom putujućem kazalištu fascinantnog dr. Parnassusa i njegovom Imaginariju, svijetu u kojem snovi postaju stvarnost, u kojemu gledatelji imaju neodoljivu priliku odabrati put svijetla ili put tame.

Međunarodni program 57. Festivala igranog filma u Puli održat će se od 10. do 24. srpnja, a Nacionalni program od 17. do 24. srpnja 2010. godine.

Press book filma je u prilogu.
Pogledajte galeriju fotografija iz filma: http://www.pulafilmfestival.hr/hr/index.php?p=gallery&id=39&group=98
Pogledajte foršpan filma na njegovoj službenoj stranici: http://www.doctorparnassus.co.uk/

Pogledajte foršpan 57. festivala igranog filma u Puli: http://www.pulafilmfestival.hr/hr/index.php


Osnovni podaci o filmu:

Imaginarij doktora Parnasusa
režija: Terry Gilliam
scenarij: Terry Gilliam, Charles McKeown
Velika Britanija, Kanada, Francuska, 2009, 123 min.
produkcijske kuće: Infinity Features, Poo Poo Pictures, Davis Films, Grosvenor Park Productions, Parnassus Productions
producenti: Amy Gilliam, Terry Gilliam, Samuel Hadida, William Vince
u glavnim ulogama: Heath Ledger, Christopher Plummer, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law, Lily Cole, Peter Stormare, Tom Waits
kamera: Nicola Pecorini
montaža: Mick Audsley
scenografija: Anastasia Masaro
kostimografija: Monique Prudhomme
glazba: Jeff Danna, Mychael Danna

SADRŽAJ: Blagoslovljen izvanrednim talentom da upravlja tuđom maštom, dr. Parnasus je ujedno i proklet mračnom tajnom. Prije tisuću godina okladio se s vragom po imenu Mr. Nick i tom okladom osvojio besmrtnost. Stoljećima kasnije dr. Parnassus pronalazi svoju pravu ljubav i u novoj okladi s Mr. Nickom mijenja svoju besmrtnost za mladost, no uvjet je da Parnasusova kći Valentina na svoj šesnaesti rođendan postane vlasništvom vraga, Mr. Nicka. Slijedi maštovita utrka s vremenom u kojoj dr. Parnasus pokušava spasiti svoju kćer u beskrajnom krajoliku nadrealnih prepreka – i pri tome poništiti greške svoje prošlosti, jednom zauvijek…

O REDATELJU: Terry Gilliam (1940, Minneapolis, Minnesota, SAD), filmski osobenjak poznat kao jedini ne-britanski član Monty Python grupacije, uz Johna Cleesea, Michaela Palina, Terryja Jonesa, Erica Idlea i Grahama Chapmana, koji je bio zadužen za animacijske sekvence serijala, mahom izvedene u njegovoj prepoznatljivoj bizarnoj maniri papirnatih izrezanih fotografija i slika. Godine 1975. zajedno s Terryjem Jonesom režirao je film Monty Python i Sveti Gral, nakon čega je uslijedio njegov prvijenac Jabberwocky (1977). Najpoznatiji Gilliamovi filmovi jesu Vremenski banditi (1981), Brazil (1985), za koji je bio nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij, Pustolovine baruna Munchausena (1988), Kralj ribara (1991), za kojega je bio nominiran za Zlatni globus za najboljeg redatelja, te osvojio Srebrnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, potom 12 majmuna (1995), Strah i prezir u Las Vegasu (1998) i Braća Grimm (2005).

FESTIVALSKA PREMIJERA: Filmski festival u Cannesu 2009. godine.
Film je nominiran za nagrade Oscar i BAFTA za scenografiju

 

pula imaginarij doktora parnasusa pula film festival film arena
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati