Hrvat s PMF-a stvorio prvi genetski modificiran embrij čovjeka

Hrvat s PMF-a stvorio prvi genetski modificiran embrij čovjeka

14.5.2008. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Diplomac zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Nikica Zaninović na čelu tima znanstvenika s Weill Cornell sveučilišta u New Yorku stvorio je prvi genetski modificirani, fluorescentni ljudski zametak, piše Večernji list.

 

"Igranje Boga" pod okriljem znanosti

Ovim korakom dokazano je kako je "eugenika", kao usmjeravanje ljuske evolucije, u svrhu proučavanja razvoja stanica i ispitivanja o razvoju bolesti u istima, provediva u praksi. Nakon pet dana, fluorescentni je zametak uništen. Hrvatski znanstvenik, Slobodan Vukičević, za Večernji je list izjavio kako je dosad bilo intervencija s fluorescentnim, odnosno svjetlećim proteinima u životinjskih stanica, ali da je ovo po prvi puta učinjeno na ljudskim stanicama.

"Glavna je svrha ovakvih pokusa da se preko svijetlećeg proteina prati hoće li se gen iz jedne prenijeti u drugu, treću i ostale stanice. I dosad je bilo pokusa u kojima se interveniralo u ljudske stanice, ali bez ovakvih biljega", kazao je za Večernji list prof. Vukičević, čije je mišljenje kako se oko toga digla prevelika buka.

 

Embrij na kojem je obavljen ovaj eksperiment bio je rezultat pobačaja, nije bio zdrav, i umjesto dva, imao je tri seta kromosoma.

Modificiran embrij promijenio bi generacije

U slučaju da se embrij s ubačenim fluorescentnim proteinom razvio do kraja, genetske bi modifikacije, također, razvio u svim svojim tjelesnim stanicama te bi taj GM čovjek takve stanice mogao prenijeti i na sljedeće generacije što je dokaz da bi se jednom genetskom intervencijom moglo spriječiti prenošenje nasljednih bolesti.

 

U teoriji bi stoga svaki gen koji se identificira kao potencijalni nosioc nepoželjnih nasljednih svojstava mogao biti zamijenjen i nadodan ljudskom zametku. Ovim putem bilo bi, u teoriji, moguće spriječiti nasljedne tipove bolesti poput karcinoma, srčanih anomalija, dijabetesa i drugih.

Rad Nikice Zaninovića predstavljen još 2007. godine

Zaninovićev rad predstavljen je i na godišnjem kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu 2007. godine, izvijestio je The Times , no objavljeno je tek nedavno nakon što je pregledano od strane britanskih tijela odgovornih za donošenje zakona o reproduktivnoj tehnologiji.

 

Legalizacija "djece po narudžbi" protivno etici

Slijedi drugo čitanje novog zakona u Donjem domu britanskog parlamenta kojim će se legalizirati kreiranje genetski modificiranih embrija u Velikoj Britaniji, no voditelj grupe Human Genetics, Alert David King, izjavio je za britanski The Times te pritom napomeuo kako zakonodavci "zaobilaze" javnu raspravu o istome. Ovaj korak je poput otvaranja Pandorine kutije na što etičari upozoravaju kako bi to moglo dovesti do toga da roditelji dizajniraju svoju djecu, birajući visinu, osobine, boju očiju ili kose, pa čak i kvocijent inteligencije.

Direktorica Centra za genetičku politiku u Washingtonu, Kathy Hudson, s druge pak strane tvrdi kako Zaninovićev rad nije problematičan, ali predstavlja "strašan tehnološki izazov". Doktorska disertacija Nikice Zaninovića upravo se ocjenjuje na zagrebačkom PMF-u, a on sam kaže kako bi bilo idealno da se dopusti dulji razvoj GM embrija kako bi bio siguran kako je ubačeni gen doista genetski modificirao ljudski zametak. Kako je svjetska javnost pokazala veliki interes, Cornell University priprema službeni izvještaj koji će uskoro biti dostupan javnosti.

DNA embrij ljudski embrij kloniranje modificiranje PMF ganetska manipulacija Nikica Zaninović etika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati