Grand prix 7. Liburnia film festivala Borisu Poljaku za film „Splitski akvarel“

Grand prix 7. Liburnia film festivala Borisu Poljaku za film „Splitski akvarel“

31.8.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Programom izvan konkurencije i proglašenjem pobjednika u nedjelju je u Ičićima završio 7. Liburnia film festival – Festival hrvatskog dokumentarnog filma. Između 18 prikazanih dokumentaraca žiri kojeg čine Karpo Godina, Dragan Rubeša i Irena Škorić glavnu nagradu dodijelio je filmu „Splitski akvarel“ Borisa Poljaka u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. U obrazloženju ovakve odluke stoji da se radi o „velikom filmu o tijelima i autima. Kerumovim izbornim tijelima. Ispranim figurama koje trepere u vrelini ljetnog dana. Njihovim autima koji su progutali prostor kadra. I zvuku njihovih motora koji je taj isti prostor kontaminirao.“
Posebna priznanja stručnoga žirija pripala su filmovima „Duhovi Zagreba“ Jadrana Bobana i „Plati i ženi“ Atanasa Georgijeva. „Možda slike ogoljene od bilo kakve autorove intervencije doista dokumentiraju prošlost. Ali riječi su te koje ju definiraju. Potresne riječi koje proizvode snažne i iskrene emocije. Riječi onih koji su fašizmu rekli ne. Da se ne zaborave.“ riječi su kojima je žiri opisao „Duhove Zagreba“ dok je za film „Plati i ženi“ rečeno da je „snimljen neurotičnom kamerom u gerilskoj maniri direktnog filma“ te da se radi o „iznimno duhovitom komadu koji u isti mah briše granice između igranog i dokumentarnog, ali i upire prst prema nekim drugim neprobojnim granicama birokratizirane Nove Europe“.
Publika 7. Liburnia film festivala najvišu ocjenu, a time i nagradu, dala je već spomenutom filmu „Plati i ženi“. I nagrade i posebna priznanja rad su Saše Jantoleka.
Sedmo izdanje Liburnia film festivala u potpunosti je ispunilo očekivanja organizatora dok je broj posjetitelja pokazao da festival ima stalnu i brojnu publiku koja se svake festivalske večeri i svake godine iznova rado vraća na otvorenu pozornicu u lučicu u Ičićima i uživa u „moru hrvatskih dokumentaraca“.
 
Više informacija o 7. LFF-u dostupno je na www.liburniafilmfestival.com.

filmovi dokumentarni filmovi liburnia film festival ičići igor bajok plati i ženi duhovi zagreba splitski akvarel
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati