gemiusAudience: Internet sve važniji medij, to počinju shvaćati i oglašivači

gemiusAudience: Internet sve važniji medij, to počinju shvaćati i oglašivači

18.3.2009. // SEEbiz.eu // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Analiza internet penetracije u Hrvatskoj pokazuje kako web u potrošačkoj svakodnevnici postaje sve važniji medij, prenosi gemiusAudience.

Prema rezultatima tvrtke Valicon koja za potrebe istraživanja gemiusAudience izvodi telefonsko istraživanje, potvrđuje se kako udio hrvatske populacije koja vrijeme provodi na internetu kontinuirano raste! Tako Hrvatska zajedno sa cjelokupnim područjem centralne i jugoistočne Europe postaje bitno središte za tvrtke koje zanima investiranje u Internet, kao i za oglašivače koji u Internetu vide prostor za direktnu komunikaciju sa svojim konačnim potrošačima.

Istraživanje gemiusAudience na hrvatskom tržištu izvodi se treću godinu zaredom. Pored spomenutog rasta prema kriteriju Internet penetracije, porast značenja Interneta pokazuju i brojni drugi indikatori. Prema usporedbi rezultata istraživanja gemiusAudience za 2007. i 2009. godinu možemo zaključiti kako se hrvatski potrošači sve aktivnije uključuju na Internet. Dok je u veljači 2007. godine prosječni domaci Internet korisnik generirao 252 prikaza stranica mjesečno, dok danas pregleda 387 stranica. Ako je u veljači 2007. prosječni hrvatski korisnik proveo na Internetu 5 sati i 37 minuta, danas za surfanje internetom u prosjeku potroši dva sata više. Svoju lojalnost hrvatski korisnik potvrđuje i sve većim brojem online posjeta na mjesec. Dok je u veljači 2007. prosječni posjetitelj napravio 35 različitih posjeta, danas u prosjeku napravi 58 posjeta na mjesečnoj razini.

Rezultati gemiusAudiencea tako potvrđuju sve veću prisutnost hrvatskih potrošača na Internetu kao i njihovu povećanu involviranost. Pitanje koje ostaje je, da li oglašivači imaju dovoljno sluha za spomenute promjene i kako se odazivaju na promjene u navikama svojih potrošača kad je riječ o medijskoj konzumaciji. O tome, kako razvoj hrvatskog Internet tržišta u posljednje dvije godine vide agencije i njihovi klijenti, gemiusAudeince je pitao nekoliko hrvatskih agencija.

Vedran Gulin, Digital Media direktor u OmnicomMediaGroup: „Veliki rast broja izdavača u protekle dvije godine, koji nije u potpunosti praćen jednakim porastom kod oglašivača, kreirao je dosta problema, a tržište na to reagira neuređenim odnosima i nemogućim popustima i propustima. Bolja organizacija i transparentniji načini poslovanja imperativi su koje ćemo svi skupa morati što prije dostići kako bi se stvari normalizirale.“

Anđela Buljan Šiber, direktor McCann Digiparka: „U posljednjih godinu dana vidljiv je značajan pomak – agencije su postale aktivnije, oglašivači spremnije ulaze u Internet oglašavanje, većina glavnih publishera se uključila u gemiusAudience. Tržište je vrlo heterogeno – mogu se sresti slučajevi od potpuno neupućenosti u Internet kao medij do onih koji su po svojim aktivnostima ravnopravni svjetskim trendovima. U prosjeku je tržište još uvijek dosta nezrelo i nerazvijeno pa je tako najprisutniji trend adaptiranja kampanja osmišljenih za tradicionalne medije na Internet.“

Mario Lovrić, Executive & Media zamjenik direktora u Unex MPG: „Internet tržište razvija se značajno u posljednje 2 godine, međutim smatramo da još ne zauzima mjesto koje mu pripada, kako kod oglašivača, tako i kod većine agencija. Penetracija Interneta te sama razvijenost i posjećenost portala pruža već sada puno veće mogućnosti nego što ih oglašivači koriste. Internet oglašavanje bilježi ogroman relativan rast (i po nekoliko 100 postotnih poena godišnje), ali još uvijek drži vrlo mali apsolutni udio na tržištu (kod većine agencija i oglašivača to je svega 1 do 2% uz rijetke koji značajnije ulažu u marketing na Internetu). Očekujemo da kroz sljedećih nekoliko godina Internet oglašavanje uzme još nekoliko postotnih poena od tiskanih medija budući da mlađe generacije nemaju više toliku naviku čitanja tiska, dok je penetracija Interneta sve veća.“

U usporedbi s ostalim medijima, prednost Interneta je i njegova transparentnost, podržana činjenicom, da se na Internetu može sve izmjeriti. Sa gemiusAudience istraživanjem i hrvatskim oglašivačima ponuđeno je znanje o online potrošačima i njihovom životnom stilu, kao osnova za medijsko planiranje. Oglašivačima su ponuđeni i metrički sustavi uz pomoć kojih mogu u realnom vremenu pratiti efikasnost web oglašavanja i dobiti odgovore na pitanje da li su dobili pravu vrijednost za svoj novac. Agencije su iz gemius Audiencea pitali razumiju li i kako hrvatski oglašivači efekte Internet oglašavanja.

Vedran Gulin, Digital Media direktor u OmnicomMediaGroup: „Još uvijek imamo klijente koji Internet ne koriste, ali razumijevanje njegovog efekta nije potpuno ni kod svih koji ga koriste. Jedini način za rješavanje ove situacije je konstantna edukacija tržišta.“ Anđela Buljan Šiber, direktor u McCann Digipark: „Situacija je kao i na tržištu, no McCann ima sreću što ima klijente koji su i na najvišem stupnju razvoja po pitanju online oglašavanja.“

Mario Lovrić, Executive & Media zamjenik direktora u Unex MPG: „Oglašivači su kod nas malo skeptični na dolazak novih trendova i većinom oprezno čekaju da krenu masovnije s oglašavanjem, ne žele biti prvi koji otvaraju tržište. Još uvijek se većina sredstava gura u klasične medije, a postoji i određeni strah od novih trendova koji je međutim neopravdan. Internet penetracija je isključivo u porastu, a sam medij je vrlo zahvalan za prenošenje najrazličitijih vrsta poruka na vrlo kreativne i što je važno na vrlo mjerljive načine, tako da Internet oglašavanje nije samo opcija nego i nužnost za određene brandove.

gemius marketing internet marketing oglašavanje gemius audience hrvatska valicon internet
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati