Geminidi – kreću najmarkantnije nebeske krijesnice tijekom godine

Geminidi – kreću najmarkantnije nebeske krijesnice tijekom godine

6.12.2009. // iPress // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Od večeras će mir zvjezdanog neba započeti narušavati sjajne i spore zvijezde padalice – meteori koji pripadaju skupini Geminida. Naš planet prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine, a što za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih zvijezda padalica (meteora) tijekom noći. Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći s 13. na 14. prosinca.  

Tijekom te noći, a naročito pred jutarnje sate, moguće je vidjeti čak i do stotinu sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo. Opstrukcije mjesečinom ove godine za maksimuma aktivnosti Geminida nema te ćemo imati priliku vidjeti zaista pravo mnoštvo meteora. Radi se o meteorskom potoku Geminidi koji je aktivan od 6. do 19. prosinca.

Meteori iz porodice Geminida, prividno izlaze (radijant) iz zviježđa Gemini (Blizanci), po kojemu su i dobili ime. Smatra se da je "roditeljsko tijelo" ovog meteorskog potoka objekt oznake 3200 Phaeton. Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, a mogu se vidjeti na mjestima gdje nema javne rasvjete. Valja sačekati nekoliko minuta da se oči priviknu na tamu, a nebeska mehanika napravit će ostalo.

Do pojave svjetlećih tragova na našem noćnom nebu dolazi kada maleni komadići materije dolaze na kolizionu putanju s atmosferom našeg planeta, ulaze u njega i zbog ionizacije u atmosferi dolazi do pojave svjetlećih tragova – meteora. Sve se to odvija iznad naših glava na visinama od 80-140km i pri brzini od 35km/s. Veći dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planet pao meteorit.

Za opažanja meteora nije potrebna nikakva oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled prema zvijezdama. Romantičari mogu svojim malenim i velikim  kraljevnama i princezama podariti pravi blješteći zvjezdani poklon. Imate li priliku, otiđite noću, a posebice u noći maksimuma aktivnosti Geminida izvan gradova i priuštite si istinsko uživanje pod vedrim nebom sa stotinama zvijezda padalica.

Krenete li večeras ispod zvjezdanog svoda nemojte propustiti bliski susret Mjeseca i Marsa. Mjesec se nalazi nešto niže zviježđa Blizanci, u zviježđu Raka, a malo iznad njega, u susjednom zviježđu Lav, zapazit ćete sjajnu crvenkastu zvjezdicu – planet Mars.

Zvijezde padalice u stvari predstavljaju pojave koje se događaju u Zemljinoj atmosferi prilikom prolaska komadića međuplanetarne materije kroz nju. Uslijed velikih brzina (10-100km/s) dolazi do ionizacije i pojave brzog i kratkotrajnog svijetlog traga. Pojava svijetlog traga se zove meteor (od grčkog meteoron što znači "zračna pojava").

U bezzračnom prostoru tijela određene veličine i sastava, koja se ne mogu vidjeti optičkim, vizualnim putem jer su suviše mala i koja kruže oko Sunca nazivaju se meteoroidi. Onog trenutka kada Zemlja presiječe putanju meteoroida on ulazi u Zemljinu atmosferu, sagorjeva i pri tome emitira svjetlost koju mi vidimo kao brzi, kratkotrajni svijetli trag na nebu. Ako je meteoroidno tijelo bilo veliko te ako nije u potpunosti sagorjelo u Zemljinoj atmosferi, ono pada na Zemlju i može prouzročiti krater. Nebesko tijelo koje padne na površinu Zemlje nazivamo meteorit. (MT)

svemir geminidi atmosfera astronomija meteori
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati