Filmoteka:Margin Call (Crni ponedjeljak)

Filmoteka:Margin Call (Crni ponedjeljak)

8.12.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: Margin Call 

Režija: J.C. Chandor
Scenario: J.C. Chandor 
Uloge:Jeremy Irons, Kevin Spacey, Paul Bettany, Zachary Quinto, Stanley Tucci, Demi Moore, Penn Badgley i Simon Baker

kratki sadržaj
Bankarski triler s uglednom glumačkom postavom, priča o početku velike ekonomske krize koja nas je pogodila.
 
Noć uoči velikog kraha burzi 2008. Nakon što je iznenada dobio otkaz, analitičar zadužen za kontrolu rizika na odlasku mladom matematičaru u banci predaje USB s podacima koji navještavaju propast. Kada mladić otkrije o kakvoj se bankarskoj katastrofi radi, pokrenuti će lančanu reakciju... 

Redatelj Chandor prikazao je ovim filmom bankarsku pohlepu, te posvemašnju društvenu neodgovornost i spremnost da ugroze cijelo svjetsko tržište kapitala da bi se s profitom izvukli iz svojih rizičnijih financijskih operacija. 'Crni ponedjeljak' pokazuje koliko je privatnim financijskim kompanijama, osobito u Americi, potreban stroži nadzor državnih regulatornih tijela i čvršća pravila ponašanja kako bi se izbjeglo da nezasitni pojedinci u nastojanju da ostvare što veću dobit ugroze funkcioniranje cjelokupnoga američkog, pa i svjetskog gospodarstva.

Film je nominiran za Oscara 2012. za najbolji originalni scenarij, dobio je Nagradu filmskih kritičara New Yorka za najbolji redateljski debi, te Nagradu Robert Altman na Independent Spirit Awards za cijeli glumački ansambl.
 

LC komentar:

-ocjena 5/10 nije mi toliko napet koliko sam ocekivao, uglavnom da se pogledati

film filmoteka burza dionice J.C. Chandor
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati