FIlmoteka: The Iron Giant (Željezni div)

FIlmoteka: The Iron Giant (Željezni div)

21.1.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Dugometražni animirani znanstveno-fantastični film o dječaku koji se sprijatelji s golemim željeznim divom koji je možda došao iz Svemira i koji ima - dobru dušu. Dječak Hogarth Hughes sluša majku iako je nestašan, odličan je učenik i redovito piše zadaće, zbog čega mu se drugi dječaci rugaju, zovu ga štreberom i često tuku.

Kad nekom pijanom ribaru tajanstvena neman odgrize pola broda nitko mu ne vjeruje. Vjeruje mu jedino Hogarth koji je, u potrazi za kvarom na anteni, susreo željeznog diva. Kako je div jeo čelične stupove, Hogarth ga je, isključivši struju, spasio od strujnog udara. Tako su se div i dječak sprijateljili. Ali, nitko drugi ne vjeruje da je div dobroćudan. Kad se dogodi nekoliko slučajeva pojedenih metalnih predmeta, dijelova automobila i slično, Vlada u gradić pošalje istražitelja Kenta. Kent će učiniti sve da uništi diva, pa i po cijenu života malog Hogharta i mnogih drugih ljudi...

Film je snimljen prema priči Teda Hughesa (1930 - 1998) i u sjećanje na njega. Priču pod naslovom The Iron Man Hughes je napisao kratko vrijeme nakon samoubojstva svoje žene, pjesnikinje Sylvije Plath 1963. godine, kako bi utješio i zabavio djecu.

Film je osvojio niz nagrada Annie: za animaciju likova (Steve Markowski), za animaciju efekata (Allen Foster), za scenarij (Brad Bird), za glazbu (Michale Kamen) i za glumu (Eli Marienthal, koji je dao glas Hogharthu Hughesu).

Zahvaljujući kreativnom uspjehu filma The Iron Giant, redatelj Brad Bird dobio je mogućnost raditi svoj projektThe Incredibles (film je kod nas preveden kao Izbavitelji), u studiju Pixar, koji radi za Disneyja. 
 
izvor: http://tv.mediaking.hr
 

LC komentar:

- ocjena 7/10 - crtic je cisto ok, za pogledati

filmoteka crtici animirani filmovi pixar The Iron Giant
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati