Filmoteka: Suspicion / Sumnja (1941)

Filmoteka: Suspicion / Sumnja (1941)

21.8.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Johnnie Asgarth (C. Grant) je zgodan, imućni playboy koji izgleda da živi od toga što posuđuje novac od prijatelja. Jednoga dana slučajno u vlaku upozna sramežljivu Linu (J. Fontaine). Iako ona u početku odolijeva njegovom zavođenju, uskoro popusti i zaljubi se.

Uslijedi divno razdoblje sreće, vjenčanje iz snova, medeni mjesec, no ubrzo nakon putovanja, ona počne otkrivati da je on drugačija osoba nego što je mislila. Prvenstveno nije jasno od čega živi, a postane i sumnjičava kada se sazna da je njegov prijatelj i poslovni partner Beaky ubijen pod tajanstvenim okolnostima. Njezinu strpnju pojačava i činjenica da on stalno spominje načine ubojstava ljudi.

U glavnim ulogama briljiraju slavni glumci, Joan Fontai i Cary Grant.

"Suspicion" slavnoga redatelja Alfreda Hitchcocka (Psycho, Vertigo, North by Northwest) izvrsno je režirana i napeta psihološka drama koja iznosi neobičan slučaj djevojke koja polagano otkriva drugačije dimenzije svojega supruga, za kojega je vjerovala da je tek benigni, malo nezreliji muškarac. Sjajna gradacija napetosti, vrhunsko umijeće u prikazivanju psiholoških stanja glavne junakinje djelo su sjajnoga redatelja kojemu su upravo ova umijeća donijela status jednoga od najboljih redatelja svih vremena.

triler
SAD, 1941

Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Alma Reville, Samson Raphaelson, Anthony Berkeley, Joan Harrison
Uloge: Cary Grant, Joan Fontaine, Cedric Hardwicke, Nigel Bruce, Leo G. Carroll, Isabel Jeans

IMDB


LC komentar:

Svakako jedan od filmova za prave filmofile i ljubitelje Hitchcockove filmografije. Genijalan prikaz sumnje. Unatoč uspješnom uratku, slavni redatelj ima puno "jačih" filmova.

film filmoteka recenzija sumnja suspition alfred hitchcock
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati