Filmoteka: Summer of Sam (Ljeto kad je ubijao Sam)

Filmoteka: Summer of Sam (Ljeto kad je ubijao Sam)

9.12.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Summer of Sam

Uloge:
John Leguizamo, Mira Sorvino, Adrien Brody, Jennifer Esposito, Michael Badalucco

Režija:
Spike Lee

Scenarij:
Spike Lee, Victor Colicchio, Michael Imperioli

Kratki sadržaj
Istinita priča o prvom Newyorškom serijskom ubojici, od strane medija napumpanoj priči koja je obilježila vruće ljeto 1977., pod režiserskom palicom Spike Leeja.

New York 1977. godine je bio mjesto sukoba dviju kultura, trendova, glazbenih pokreta. Studio 54 i disco scena uopće postala je ugrožena od strane 'novog vala', točnije punk rocka koji je zapljusnuo Manhattan. To je, ujedno i jedno od najtoplijih ljeta u povijesti Velike Jabuke, obilježio prvi veliki serijski od strane medija prozvan 'Son of Sam'.

Upravo su mediji bili ponajviše zaslužni za masovnu histeriju i paranoju posvetivši slučaju golem prostor, a sve, naravno, zbog povećanja gledanosti/čitanosti. Priča je bila top tema ne samo u New Yorku, već i u ostatku svijeta.

'Sam' je bio serijski ubojica čije je područje djelovanja bio talijansko-američki dio ozloglašenog Bronxa, a žrtve mlade djevojke. Sa vrućinom u gradu rasao i broj žrtava. Policija je uspjela doznati jedino kalibar njegov pištolja - 44. Uz momke u plavom, koji su bezuspješno tragali za famoznim ubojicom, u lov se uključio i mafijaški boss ponudivši nagradu za glavu misterioznog ubojice.

Ipak, možda i najvažniji lik cijele priče bio je Joey T., 32godišnji propalica, kvartovski dečko opsjednut mišlju kako je Sam upravo jedan od njegovih susjeda. Zajedno sa lokalnim probisvjetima on započinje vlasitu potragu ispitujući svakog stanovnika četvrti.

Glavni osumnjičenik postaje Ritchie (Adrien Brody), Joeyev najbolji prijatelj koji se nakon dugog izbivanja vraća u kvart. Nemalu ulogu igra činjenica da je Ritchie postao rocker, predvodnik novog vala kojeg Jeoy i njegovi istomišljenici ne mogu 'progutati'.
 
izvor: http://www.filmski.net

LC komentar:

- ne znam kako mi je promaknuo ovaj film, u svakom slucaju nadoknadio sam propusteno

Summer of Sam spike lee kultni filmovi Sam film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati