Filmoteka: Serpico

Filmoteka: Serpico

29.8.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: Serpico
 
Redatelj: Sidney Lumet

Glavne uloge:Al Pacino,John Randolph, Tony Roberts, Bernard Barrow,         M. Emmet Walsh i dr
 
Kratki sadržaj
Serpico je američki film iz 1973. koji govori o stvarnom njujorškom policajcu Franku Serpicu. Serpico se angažirao na tajnom zadatku kako bi razotkrio korupciju među kolegama policajcima, ali je poslije ostavljen po strani, prvo zbog nepovjerenja, a poslije su se na njega obrušile prijetnje. U glavnim ulogama se pojavljuju Al Pacino, John Randolph i Tony Roberts.

Film počinje s Frankom Serpicom (Al Pacino) na zadnjem sjedalu policijskog auta, prekrivenog krvlju dok juri u bolnicu s upaljenim svjetlima i sirenom. Upravo je ustrijeljen. Ostatak filma je većim dijelom prisjećanje. Počinje sa Serpicom koji u šezdesetima postaje policajac. Vrlo je idealističan te vjeruje u nebrutalne metode u hvatanju kriminalaca. Odbija sudjelovati u policijskoj korupciji, pogotovo u isplatama koje se tiču kockarskih i narko organizacija. Ubrzo ga suradnici počinju gledati s nepovjerenjem jer ne mogu vjerovati da odbija mito. Osim toga, Serpico ima problema i sa svojim prihvaćanjem kontrakulture šezdesetih: seli se u Greenwich Village, pušta kosu i bradu, ali dotle da može izgledati kao policajac u civilu.

Počinje se obraćati svojim šefovima u vezi korupcije, ali to ga ne dovodi nikamo. U borbi protiv korupcije, angažira kolegu policajca, Boba Blaira (Tony Roberts). Njegova kampanja okreće se na njega samog, a počinje patiti i njegova veza s Laurie (Barbara Eda-Young), koja ga na kraju ostavlja. Nakon razmjene, Serpico je ustrijeljen u narko raciji te je teško ranjen jer njegovi ogorčeni kolege nisu došli kako bi ga spasili.

Na kraju filma, Serpico svjedoči pred Knappovom komisijom u vezi korupcije u policiji.
 
izvor: http://hr.wikipedia.org/

LC komentar:

-ocjena 6/10 - iako je jedan od filmova koji su obiljezili 70 -te godine (moglo bi se cak reci da se radi i na naki naćin o kultnom filmu), nije mi bas legao (nekako presposr, dijalozi nikakvi) - pogledati jedino ako ste istinski zaljubljenik u film

film filmoteka serpico al pacino sidney lumet drama
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati