Filmoteka: Primer

Filmoteka: Primer

2.4.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Filmoteka: Primer
 
Režija:Shane Carruth

Scenarij:Shane Carruth
 
Uloge:Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden, Anand Upadhyaya

kratki sadržaj

Radnja u Primeru se vrti oko dvojice inženjera, Abea i Aarona, koji slučajno stvaraju vremensku mašinu dok ispitivaju čudno polje stvoreno antigravitacijskom spravom izgrađenoj u Aaronovoj garaži.
Produkcija 

Primer je sniman s budžetom od samo $7,000 dolara. Većina novca je potrošeno na filmsku traku. Na Primeru je radilo svega pet osoba. Scenarista/filmski režiser Shane Carruth je također jedan od glavnih glumaca, fotograf, producent, editor i kompozitor, a njegovi roditelji su bili zaduženi za catering. Snimanje je urađeno u okolini Dallasa, dok su scene u laboratoriji snimljene na University of Texas u Dallasu. Da bi se kompenzirao nedostatak skupocjene svjetlosne opreme, film koristi do maksimuma fluoroscentno svjetlo, ne-neutralne temperature boja, visokobrzinsku filmsku traku i filtere.

Pored minimalnog budžeta, izgled filma je ostavio snažan utisak na mnoge filmske kritičare, a Roger Ebert je izjavio: "Ovaj film ne izgleda ni u jednom trenutku jeftino, jer svaka scena izgleda kako treba da izgleda." Dok većina kritičara smatra da Primer nastavlja tradiciju filmova Vječni sjaj nepobjedivog uma, Memento i Donnie Darko, drugi ipak ga kritikuju da je namjerno pretenciozan i komplikovan.
Film je dobio jako veliku pažnju nakon dobijanja nagrade žirija i Alfred P. Sloan nagrade na Sundance Film Festivalu 2004. i postao je jedan od nekoliko filmova sa minimalnim budžetom koji je uspio dokučiti širu publiku.

LC komentar:

-ocjena 3/10 - porprilicno nejasan film, niti ne gubiti vrijeme na njega

film filmoteka primer Shane Carruth znanstvenici
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati