Filmoteka: Mahnitost / Frenzy (1972)

Filmoteka: Mahnitost / Frenzy (1972)

9.9.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Naslov originala: Frenzy Žanr: krimi, drama, triler Trajanje: 116' Godina izdanja: 1972. Zemlja: SAD Linkovi: imdb

Uloge: Jon Finch, Barry Foster, Billie Whitelaw, Anna Massey, Bernard Cribbins, Vivien Merchant, Michael Bates, Jean Marsh Režija: Alfred Hitchcock Scenario: Anthony Shaffer Producent/i: Alfred Hitchcock

Richard Blaney radi kao konobar u kafiću, a ogorčeno da otkaz, nakon što ga šef nepravedno optuži za neplaćanje vlastitih računa u kafiću.

Po odlasku iz kafića, odlazi u posjet starom prijatelju Robertu Rusku, vlasniku obližnje trgovine. S obzirom da je ostao potpuno švorc, odluči posjetiti bivšu suprugu Brendu Margaret-Blaney. Ona je nakon razvoda braka, razočarana zbog besmislenog života nekad ambicioznog vojnog pilota Richarda, otvorila agenciju za spajanje samaca.

Prvo se posvađaju, a nakon burne rasprave, ona ga pozove na ručak. Njihovu svađu čula je njena tajnica Monica Barling ali i Robert Rusk. Rusk ubrzo posjeti Brendu i počne joj se napadno nabacivati, a kad ga ona odbije, zadavi je kravatom. Richard se ponovo vraća do Brendina ureda, ne nalazi nikoga i odlazi u prihvatilište, ali tajnica, vraćajući se s pauze, ga vidi kako ulazi i izlazi.

Ona pronalazi ubijenu šeficu, a Richard novac, koji mu je Brenda ostavila u kaputu. Policijski inspektor Tim Oxford, nakon očevida i razgovora s tajnicom zaključi da je Richard 'ubojica s kravatom', kojeg već neko vrijeme pokušava uhvatiti.

 

Filmski.net

 

 


LC komentar:

Film je odličnog zapleta, atmosfere, ali prije svega kamere. Radnja je nekako prespora, ali napeta. Gluma pojedinih glumaca nije posebno sjela. Posebnost filma je vraćanje Hitchcocka svojim ranijim filmskim ostvarenjima - krimićima, obzirom da se radi o predposljednjem njegovom filmu, a pred kraj života je počeo eksperimentirati s ne tako previše uspješnim žanrovima kao pri početku svoje karijere. Kuriozitet je jedan dugački kadar koji je posebnost ovog filma, a i u ovom filmu se pojavljuje tzv. Hitchockov cameo. (u 37 filmova od 41)

alfred hitchcock film krimić mahnitost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati