Filmoteka: Compliance / Pokoravanje (2012)

Filmoteka: Compliance / Pokoravanje (2012)

15.8.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Riječ je o drugom dugometražnom filmu američkog redatelja Craiga Zobela poznatom po uspješnom prvijencu Great World of Sound.

Na što smo sve spremni kad nas pozove policija? Film strave prema istinitim događajima.

Radnja je smještena u restoran brze hrane u kojem menadžerica Sandra prima telefonski poziv od osobe koja se predstavlja kao policajac i optužuje jednu zaposlenicu za krađu. Slijepo prateći telefonske upute osobe koja predstavlja službeni autoritet, Sandra pokreće vlastitu istragu u kojoj vrlo brzo prelazi granice morala.

Film je baziran na sličnom incidentu u restoranu McDonald’s 2004. koji je potom nastavljen nizom od 70-ak sličnih prijevara diljem SAD-a. Za potrebe snimanja filma, Zobel je proveo niz istraživanja, uključujući eksperimente Milgram (poslušnost službenih autoriteta), istraživanja Roberta Cialdinija iz područja socijalnog uvjeravanja, kao i tragičnog ubojstva iz 1964. godine kada je djevojka Kitty Genovese bila ubijena i silovana ispred 38 svjedoka, bez da je itko od njih intervenirao ili pozvao pomoć.

 

Žanr:
krimi drama triler

Trajanje:
90 min.

Režija:
Craig Zobel

Scenarij:
Craig Zobel

Uloge:
Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy

Fotografija:
Adam Stone

Montaža:
Jane Rizzo

Glazba:
Heather McIntosh

IMDB

 


LC komentar:

Ovo je jedan od onih filmova koje vam ih je neugodno gledati radi njih samih. Naporan poludokumentarni film prema istinitim događajima o naivnosti i pokoravanju autoritetu. Iako je možda Amerikancima ovaj film nužan, s filmske, ali i ljudske strane skroz nepotreban. Preskočiti.

film filmoteka recenzija compliance dokumentarni film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati