Filmoteka: Broj 55 / Number 55 (2014)

Filmoteka: Broj 55 / Number 55  (2014)

17.12.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Broj 55 (eng. Number 55) je hrvatski ratni akcijski film redatelja Kristijana Milića, snimljen prema istinitom događaju iz 1991., a u javnosti predstavljen i doživljen kao prvi pravi akcijski film o Domovinskom ratu. Prvi je film u predviđenom nizu filmova koji bi prikazivali najvažnije bitke u Domovinskom ratu.[1] Prvo prikazivanje bilo je u pulskoj areni u sklopu Pulskog filmskog festivala, 20. srpnja 2014.[2] Film je dobio 8 zlatnih arena, uključujući i najvažniju, Veliku zlatnu arenu za najbolji film.[3][4]

 

 U jesen 1991. godine mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Priča je zasnovana na istinitom događaju.

 

 

Uloge :   Goran Bogdan, Marko Cindrić, Slaven Knezovic
Redatelj :   Kristijan Milić
Producent :   Stanislav Babić
Scenarist :   Ivan Pavličić

 

Link

 

IMDB

 


LC komentar:

Izuzetno vizualno upečatljiv, turoban, dinamičan i bolan film. Potresna tematika istinite priče, dolazi do izražaja u svakom kadru, a posebice na početku i kraju filma. Posljednja scena u filmu se može mjeriti s nekim jačim produkcijama. Veliki je trud uložen u film kojeg je teško zaboraviti. Dobra gluma, izuzetna režija i scenografija koja svakako odudara od bilo kojeg hrvatskog filma ratne tematike. O istinitosti samog događaja ne možemo komentirati, a o spomenutom događaju ima mnoštvo zapisa na internetu. Obavezno pogledati.

broj 55 hrvatski ratni film ratni film kristijan milić hrvatski film pula film festival
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati