Filmoteka: Another Year / Još jedna godina (2010)

Filmoteka: Another Year / Još jedna godina (2010)

7.6.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Humorna drama Mikea Leigha o starom bračnom paru koji zadržava svoju radost iako je okružen manje-više nesretnim prijateljima, rođacima i kolegama.

Tom (Jim Broadbent) i Gerri (Ruth Sheen) su zajedno u braku preko 30 godina. Čini se da jedino oni uspjevaju zadržati svoju životnu radost, dok njihovi rođaci, prijatelji i kolege upadaju u razne životne teškoće i depresije.

A život tog neobičnog bračnog para ispunjen je sitnicama koje život znače. Brinu se za 30-godišnjeg sina, rade i druže se sa prijateljima koji imaju poprilično nesređene živote. Koliko je tko od njih sretan i nesretan, ogorčen ili ne, postat će očigledno kroz brojna njihova djela...

Riječ je o još jednom hvaljenom djelu uglednog Mikea Leigha koji svoje filmove snima bez pravog scenarija, samo s temeljnom premisom koja se razvija kroz improviziranu glumačku tehniku. Kritičari su za 'Još jednu godinu' rekli da je 'realan film koji odbija zašećeriti svakodnevnicu' i 'krasna anatomija ljubavi i usamljenosti iz ruku legendarnog redatelja'.  

 

Naslov originala: Another Year Žanr: komedija, drama, romansa Trajanje: 129' Godina izdanja: 2010. Zemlja: Velika Britanija Izdavač/Distributer: Film4, Focus Features Linkovi:

službena stranica
Imdb

Uloge: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Oliver Maltman, Peter Wight, David Bradley, Martin Savage, Karina Fernandez, Michele Austin, Philip Davis, Imelda Staunton, Stuart McQuarrie, Eileen Davies, Mary Jo Randle, Ben Roberts Režija: Mike Leigh Scenario: Mike Leigh Producent/i: Georgina Lowe
 
 

LC komentar:

Dojam o ovom filmu jako će ovisiti o tome kako gledate na male stvari. Naime, početak filma može ostaviti dojam depresivnosti i dosade, ali kad shvatite što film poručuje, shvatiti ćete koliko je film izvrsno režiran. Dobiti ćete dojam da se nalazite u filmu zajedno s glumcima, sasvim slučajno u nekom kutku sobe i promatrate svakodnevicu jedne obitelji. Preporuka samo ljubiteljima drama i ekranizacije jednostavnih društvenih priča.

film filmoteka recenzija another year britanski film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati