Filmoteka: A Most Violent Year / Godina nasilja (2014)

Filmoteka: A Most Violent Year / Godina nasilja (2014)

18.2.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Godina 1981. je zabilježena kao statistički najnasilniji period u povijesti grada New Yorka, s najvećim brojem nasilnih zločina. Radnja trilera A Most Violent Year odvija se upravo tijekom toga razdoblja te sam naslov (Najnasilnija godina) priziva upravo tu asocijaciju. 

Film redatelja J.C. Chandora bavi se kriminalom u New Yorku, točnije kriminalnim pothvatom mladog bračnog para kojeg su utjelovili Jessica Chastain i Oscar Isaac. 
 
Abel i Anna Morales su u središtu zbivanja filma, a naglasak je koliko na njihovim djelima toliko i na njihovom odnosu. Priča o Abelu je priča o američkom imigrantu koji želi postići svoj američki san. Dok on vodi uspješnu tvrtku ponoseći se transparentnošću i legalnošću svoga pothvata, iako su neki od aspekata toga posla pomalo mutni, njegova supruga je kćer čovjeka duboko umješanog u mafijaški svijet. Njegov uspjeh i pokušaj proširivanja posla neće izazvati oduševljenje u zajednici pa će se on, njegova obitelj i zaposlenici naći usred nasilne borbe za teritorij.
 
A Most Violent Year redatelja i scenarista J.C. Chandora pokupio je samo izvrsne kritike filmskih kritičara, a film je hvaljen kao izvrstan triler neobičnog tempa.
Dramski elementi filma također zaslužuju pohvale, a uz izvrsnu fotografiju i sami glumci su pobrali odlične kritike, prvenstveno Oscar Isaac u glavnoj ulozi. 
 
Uz Oscara Isaaca i Jessicu Chastain u filmu glume jednako dobri David Oyelowo, Albert Brooks, Alessandro Nivola te Catalina Sandino Moreno.
 
 
 
 

LC komentar:

Odličan krimić režiran na pomalo zaboravljen, kvalitetan, način. Iako sam film govori o nasilju, u ovom ga je filmu puno manje nego u klasičnim krimićima i trilerima. Prava poslastica za filmofile i ljubitelje žanra.

A most violent year oscar isaac američki film film filmoteka kriminalističi film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati