EU komisija kažnjava članice koje krše okolišne EU Direktive

EU komisija kažnjava članice koje krše okolišne EU Direktive

3.11.2007. // Alert online (nezavisni magazin za okoliš) // Objavljeno u kategoriji Zabava

EU komisija vrlo je oštro upozorila 12 zemalja članica jer krše SEVESO II Direktivu, te još nisu podesile svoje zakonodavtsvo kojim osiguravaju okoliš i šire okruženje oko svojih kemijskih industrijskih postrojenja od iznenadnih industrijskih nesreća (Plan intervencija u zaštiti okoliša). Stavros Dimas, glavni povjerenik na čelu EU komisije, poručio je Austriji, Cypru, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Luxembourgu, Malti, Nizozemskoj, Španjolskoj i Švedskoj da «ne možemo isključiti rizike rada kemijskih industrijskih postrojenja, u modernom društvu kakvo izgrađujemo, moramo osigurati takve uvjete rada da su rizici od akcidenata minimalni. No, zaista sam se razočarao kad vidim da nakon nekoliko godina, te nekoliko ponovljenih upozorenja od strane Komisije, vrlo malo država članica EU oživotvorila planove za intervencije u nenadanim nesrećama u industrijskim postrojenjima.»

Radi takve situacije, novih 10 članica i gotovo 8000 postojećih «opasnih» postrojenja , EU komisija odlučila je poslati posljednje pismeno upozorenje, a ako se države ogluše na njega, morat će se prema prekršiteljima primijeniti mjere propisane u SEVESO Direktivi.

Mjere protiv nepoštivanja Direktive o elektroničkom i električnom otpadu (WEEE)
EU komisija zauzela je i odlučan stav prema prekršiteljima WEEE. Naime, po mišljenju članova Komisije, članice EU iz Baltičkih zemalja nisu dobro prenijele WEEE Direktivu u svoje zakonodavstvo, niti je adekvatno primjenjuju sa svrhom smanjenja zagađenja okoliša sastojcima opasnog otpada koji se nalazi u elekroničkom i električnom otpadu.

Takav stav EU komisije objašnjasnio je Stavros Dimas upozorenjem da električna i elektronska oprema sadrži opasne supstance, te tako i kućni uređaji nekontrolirano odbačeni u okoliš jesu opasnost za čovječje zdravlje. « Prilagodba domaćeg zakonodavstva WEEE i RoHS Direktivama ipak osigurava minimum uvjeta za sprječavanje zagađenja okoliša elektroničkim i elektronskim otpadom», kaže Dimas. Zato sve države EU i one koje to namjeravaju postati, moraju zakonski osigurati uvjete za reciklrinje, reduciranje i odlaganje elktronskog otpada,počev od hladnjaka i malih kućanskih aparata, preko mobitela i telekomuniacijske opreme, do računala i druge računalne opreme.

Kako to sve ne funkcionira, EU komisija je Latviji, Litvi i drugim Baltičkim zemljama uputila oštro i zadnje upozorenje, nakon kojeg očekuje sređivanje stanja po pitanju elektroničkog otpada u tim državama i primjenu EU Direktiva.


Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati