Ekatarina Velika - Kao da je bilo nekad (dokumentarac)

15.2.2009. // Plan B // Objavljeno u kategoriji Film

EKV: Kao da je bilo nekad
Dokumentarac o EKV-u prikazan je na Zagreb film festivalu, a možete ga downloadirati s interneta
Dečak iz vode Milan Mladenović rođen je 21. rujna 1958. godine u Zagrebu i ove bi godine, da nije tragično preminuo početkom studenoga 1994., proslavio svoj 50. rođendan. Obilježavajući pedeseti rođendan frontmena kultne skupine Ekatarina Velika, srpska je televizija na svom programu emitirala četiri nastavka dokumentarca Kao da je bilo nekad, redatelja, povjesničara i rock kritičara Dušana Vesića, a publika Zagreb Film Festivala imala je priliku pogledati cjelovečernji dokumentarac složen od tih epizoda. Kao da je bilo nekad bavi se usponom i značenjem benda za koji se mnogi domaći kritičari slažu kako se radilo o vjerojatno najzanimljivijoj glazbenoj skupini u povijesti bivše Jugoslavije.

Međutim, ono što dokumentarac o EKV-u izdvaja iz mora sličnih biografskih uradaka jest činjenica da je riječ o bendu izrazito tragične sudbine, budući da je u razdoblju od desetak godina preminulo pet članova grupe. Stoga je "smrt" izrazito korištena riječ u ovom glazbenom dokumentarcu u kojemu nema previše glazbe. Izvrsno složen film uz pomoć brojnih sugovornika vrlo iskreno progovara o svemu vezanom uz EKV i nizu tragedija koje su pratile bend (među njima je i nedavno preminula glumica Sonja Savić), što Vesićev film čini izuzetno dojmljivim i potresnim djelom, vjerojatno najboljim takvim uratkom na ovim prostorima, koji baš i ne obiluju sličnim projektima. Iako nema previše glazbe, u dokumentarcu se našao niz rijetko viđenih snimaka Milana i Margite, a posebno imponira to što se Vesić odlučio na realan prikaz, bez previše uljepšavanja. Pokazalo se da je takav pristup najpošteniji i dobro da je tako ispalo jer EKV niti ne zaslužuje išta manje od toga.

Nakon emitiranja RTS je sva četiri nastavka postavila na svoje službene stranice, gdje ih je moguće pogledati ili downloadati u flv formatu. (Denis Vukoja)

 

evo i linka gdje su sva 4 dijela

http://www.rts.rs/page/tv/sr/podcast/236/EKV+-+Kao+da+je+bilo+nekad/video.html

film filmoteka dokumentarac ekatarina velika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati