Dogodilo se na današnji dan - 5. rujna

Dogodilo se na današnji dan - 5. rujna

5.9.2012. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Zabava

Nacionalna asocijacija profesionalnih bejzbolskih liga formirana je 1901. kao krovna organizacija manjih liga. Na današnji dan potpisan je ugovor između većih i manjih liga; njime se odredilo klasificiranje liga, limit plaća i zarade od prodaje igrača te sistem drafta. Usput je stvoren i Odbor za arbitražu koji je mogao suspendirati igrače i klubove u slučaju kršenja pravila.

Doktor Živago književni je klasik Borisa Pasternaka objavljen 1957. Godinu dana kasnije, na današnji dan, i američki su čitatelji dobili priliku uživati u priči o Yuriu Zhivagu, doktoru i pjesniku, rastrganom između dvije žene pred početak Građanskog rata u Rusiji. Ipak, ono što knjigu čini kvalitetnom je tema o čovjeku koji se suočava s promjenama u životu izazvanim od strane sila koje ne može kontrolirati. Po knjizi je snimljen i film.

Cassius Clay (kasnije poznatiji kao Muhammad Ali) legenda svjetskog boksa, 5. je rujna, još kao amater, osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 79 kilograma na Olimpijskim igrama u Rimu. Ono što je osvojio poslije nije lako nabrojati. No, čak i oni koji ne prate boks znaju da se Ali smatra najvećim boksačem ikada.

Minhenski masakr je neslužbeni naziv za splet događaja koji su se odigrali 1972. tijekom Olimpijskih igara. Naime, tada je militantna skupina Crni rujan ubila 11 izraelskih sportaša na što je Izrael reagirao smaknućima osumnjičenih za odgovornost i zračnim napadima.

Svojeveremeno, točnije 1980. kad je otvoren, St Gotthard (16 km) bio je najdulji tunel za motorna vozila. Prolazi kroz švicarski dio Alpa i povezuje dvije pokrajine, Uri i Ticino. Vozači ga vole jer je dio najkraće rute od Hamburga u Njemačkoj do Sicilije u Italiji.

U nizu nemilih događaja u svijetu koji karakteriziraju devedeste, evo jednog veselog. John Travolta, poznati holivudski glumac, na danšnji je dan oženio glumicu Kelly Preston. Njihov brak smatra se jednim od najuspješnijih u Hollywoodu što je inače prava rijetkost. Upoznali su se na setu filma 'The Experts' u Kanadi. John ju je zaprosio na doček Nove godine u Švicarskoj sa 7,5 karatnim dijamantnim prstenom.

Najpoznatiji američki odmetnik Jesse James rodio se na današnji dan i svijet više nije bio siguran. Rođendan s njim dijeli i Kralj Sunce, Louis XIV. Mjesto među velikanima rocka sa svojim bandom Kingston Trio našao je i John Stewart, isto rođen 5. rujna. Kad govorimo o velikanima rocka, spomenimo i Freddya Mercurya, frontmena grupe Queen, koji bi danas slavio 64. rođendan. Davne 1956. rodio se i tenisač Steve Denton, nekada čovjek s najbržim servisom na svijetu (222km/h). Od poznatih filmaša rođendane imaju redatelj Werner Herzog, glumci Michael Keaton i Raquel Welch te glumac koji je samo jednom glumio Jamesa Bonda, George Lazenby. Zvijezda Obiteljskih veza, glumica Tina Yothersdanas puni 37 godina.

na današnji dan vremeplov crtice iz povijesti zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati