Dogodilo se na današnji dan - 30. kolovoza

Dogodilo se na današnji dan - 30. kolovoza

30.8.2013. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na današnji dan 1974. dogodila se strašna željeznička nesreća u Zagrebu. U 22 sata i 40 minuta vlak Atena-Dortmund uletio je brzinom od 103 km/h u splet tračnica i skretnica na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i sa svih devet vagona iskočio iz tračnica. Vlak se prevrnuo, a poginulo je 153 putnika dok ih je 90 ranjeno. Istaga je pokazala da je vlak vozio neprimjerenom brzinom te je prekasno počeo kočiti. Strojovođa je osuđen na 15 godina zatvora, a njegov pomoćnik na osam. Obojica su u trenutku nesreće bili iscrpljeni, jer su vlakom upravljali ukupno preko 50 sati. 

Jedan od najdugovječnijih sportskih rekorda svih vremena postavila je na današnji dan 1987. bugarska atletičarka Stefka Kostadinova na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Kostadinova je u ženskom skoku u vis preskočila 2,09 metara, a rušenju rekorda se najviše približila naša Blanka Vlašić (Blanka drži drugi rezultat svih vremena s preskočenih 2,08 metara). Bugarska atletičarka, aktualna predsjednica Bugarskog olimpijskog odbora, ukupno je postavila sedam svjetskih rekorda, dok je preko dva metra skakala više od stotinu puta što niti jednoj atletičarki poslije nje nije uspjelo. 

Na današnji dan 1850. Honolulu je službeno postao grad na Havajima, a 1945. je Hong Kong odvojen od Japana i vraćen Britancima. Njemački feldmaršal i političar, Paul von Hindenburg, koji se u Prvom svjetskom ratu istaknuo s nekoliko pobjeda, stupio je 1916. na dužnost zapovjednika vrhovnog stožera operativne vojske. Na tom je položaju ostao sve do potpisivanja Versailleskog ugovora

Datum je važan i za istaživanje svemira - 1938. je na šestodnevnu misiju krenuo osmi po reduChallenger, dok je godinu dana kasnije u svemir lansiran 12. Discovery. Dan je poseban i za Romana Polanskog koji je 1989. oženio francusku glumicu Emmanuelle Seigner, svoju treću suprugu s kojom je u braku i danas. 

Godine 1797. rođena je engleska književnica Mary Shelley, najpoznatija po romanu Frankenstein. FizičarErnest Lord Rutherford, koji je izveo prvu nuklearnu reakciju, rođen je na današnji dan 1971., a astronaut posade Apollo 13, John Swigert rođen je 1931. Rođendan slave glumica Cameron Diaz te glumac i režiser John Landis.

zanimljivosti na današnji dan vremeplov crtice iz povijesti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati