Dogodilo se na današnji dan - 3. veljače

Dogodilo se na današnji dan - 3. veljače

3.2.2013. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Zabava

Razne igre s loptom tijekom povijesti privlačile su pažnju javnosti, došavši do statusa najvažnijih sporednih stvari u svijetu. Čovjek koji je ostvario možda i najveću pojedinačnu zaradu na njima je Albert Spalding, otvorivši na današnji dan 1876. godine tvornicu koja je počela proizvoditi prve službene lopte za baseball, tenis, košarku, golf i nogomet.

Umjetnici su, s druge strane, gledali svijet iz svog kuta koji se ponekad drastično razlikovao od ostalih trendova. Tako je 1916. godine Tristan Tzara objavio manifest dadaizma u Zurichu, potaknuvši lavinu inventivnih umjetničkih pravaca u slijedećih nekoliko godina.

Kako je Prvi svjetski rat zavio svijet u crno, svjetske sile nastojale su odmah nakon njegovog završetka na neki način osigurati da se tako nešto ne može ponoviti. Osnovana je Liga naroda, preteča današnjih Ujedinjenih naroda, a prvo zasjedanje održano je upravo na današnji dan 1919. godne.

Nakon Drugog svjetskog rata nastala je država Izrael, koja je početni komadić Palestine ubrzo proširila na najveći dio bivše države, stvorivši pritom zaklete neprijatelje u Palestincima. Borba za teritorij se intenzivirala nakon što je 1969. godine Palestinski nacionalni kongres proglasio Yassera Arafata vođom PLO-a, militantnog krila koje nije biralo sredstva kako bi ostvarilo svoj cilj.

Na današnji dan 1984. godine rođena je Louise Brown, prva beba iz epruvete, donijevši nadu milijunima širom svijeta koji nisu mogli začeti dijete prirodnim putem.

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju kompozitora Felixa Mendelssohna, književnicuGertrude Stein te glumce Nathana LaneaMauru Tierney i Blythe Danner.

na današnji dan vremeplov crtice iz povijesti zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati