Dogodilo se na današnji dan - 26. kolovoza

Dogodilo se na današnji dan - 26. kolovoza

26.8.2012. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Zabava

Rimsko se Carstvo prostiralo duž obala Mediterana, kao najmoćnija sila tadašnjeg zapadnog svijeta. No, jednom od careva ni to nije bilo dovoljno, pa je krenuo u pokoravanje kontinenta. Nakon Galije, na redu je bilo iskrcavanje na maglovitim otocima s druge strane širokog kanala, Britaniji. Julije Cezar krenuo je tim putem na današnji dan 55. godine prije Krista i ostavio dubok trag.

Možda i najveća prirodna katastrofa dogodila se 1883. godine kada je eruptirao vulkan Krakatau na istoimenom otočiću. Eksplozija se čula tisućama kilometara daleko, a posljedice poput oblaka prašine izbačenog u atmosferu osiguravale su zanosne izlaske i zalaske Sunca širom zemaljske kugle još godinu dana.

Legendarni mađioničar Harry Houdini bio je sjajan i u trikovima s kartama, no specijalnost su mu bili bjegovi iz nemogućih situacija. 1907. godine dao se okovati teškim željeznim lancima i spustiti u bazen Aquatic Parka. Genijalnom mađioničaru bilo jepotrebno svega 57 sekundi da izađe van živ i zdrav, bez lanaca.

Stvari koje uzimamo zdravo za gotovo nisu postojale donedavno, poput računala i mobitela. No, za sliku u boji čini nam se da je s nama oduvijek. Naravno, istina je sasvim drugačija, jer je prvi televizijski prijenos u boji napravljen pred samo 55 godina, kada je NBC prenosio teniski meč SAD - Australija u Davis Cupu.

Što se tiče poznatih rođendana, vrijedi spomenuti da su se na današnji dan rodili prvi balonar Joseph Montgolfier, francuski pjesnik Giullame Appolinaire, jedan od genijalne braće muzičara Branford Marsalis i teen zvijezda Macaulay Culkin.  

crtice iz povijesti na današnji dan vremeplov zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati