Dogodilo se na današnji dan - 22. ožujka

Dogodilo se na današnji dan - 22. ožujka

23.3.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Templari ili punim imenom "Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama" (nazivani još i Vitezovi Templari) je bio kršćanski vojni red osnovan 1118. u Palestini nakon prvog križarskog rata po uzoru na cistercite s namjerom da pomognu novom Jeruzalemskom kraljevstvu da se odupre napadima muslimana iz okolice, i da pruži sigurnost velikom broju hodočasnika koji su krenuli u Jeruzalem nakon njegovog osvajanja. Red je osnovao Hugo de Payens. Sjedište reda je prvobitno bilo pokraj mjesta gdje je nekad stajao židovski hram, Templum Salomonis, po čemu je i dobio ime. Templari su kao i ostali crkveni redovi polagali vječni zavjet poslušnosti papi. 22. ožujka 1312. papa Klement V. ukino je ovaj red.

Afroeuropsku trgovinu robljem započeli su Portugalci oko 1440. godine, no svoj vrhunac dostigla je pod vodstvom Engleza koji su brodovima prevozili preko Atlantskog oceana golem broj Afrikanaca kao robovsku snagu na plantažama pamuka i duhana u njihovim američkim kolonijama. Više od sedam milijuna Afrikanaca prevezeno je od Afrike da bi u Americi živjeli u bijedi i siromaštvu. Ta je trgovina donosila veliku dobit europskim i afričkim trgovcima, a uništila je nekoliko afričkih kraljevstva. Ujedno je izmijenila stanovništvo u Amerikama; početkom 19. stoljeća polovica brazilskog stanovništva bila je afričkog podrijetla. Upravo na današnji dan 1794. kongres SAD-a usvojio zakon kojím se američkim brodovima zabranjuje prijevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

Završetkom Prvog svjetskog rata proizvodnja aviona naglo opada jer su tisuće vojnih letjelica koje su "preživjele" rat bile na raspolaganju za civilne namjene. Iako je nekih pokušaja koji se nisu održali bilo i prije, 1919. uvedene su prve putničke zračne linije u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Iste godine, 22. ožujka, uvedena je i prva zrakoplovna međunarodna linija u svijetu između Pariza i Bruxellesa.

Arapska Liga je politički savez arapskih država. Sedam država je osnovalo Ligu 22. ožujka 1945. u Kairu definirajući njene glavne ciljeve kao služenje zajedničkoj dobrobiti svih arapskih zemalja, osiguranje boljih uvjeta za sve arapske zemlje, garancija budućnosti svih arapskih zemalja i ispunjavanja želja i očekivanja svih arapskih zemalja. Danas broji 22 zemlje članice.Članovi su:Egipat, Sirija, Jordan, Libanon, Irak, Saudijska Arabija, Jemen, Somalija, Alžir, Libija, Džibuti, Tunis, Oman, Maroko, Katar, Mauretanija, Kuvajt, Sudan, Palestinski teritoriji, Ujedinjeni Arapski Emirati i Komori, tj. sve zemlje u kojima žive Arapi.

Valeri Polyakov ruski je astronaut koji drži rekord najdužeg boravka u svemiru. Polyakov je naime, boravio na ruskoj svemirskoj stanici Mir 14 mjeseci ili 438 dana. Vratio se na Zemlju upravo na današnji dan 1995. Trenutno radi kao zamjenik ministra zdravstva u Moskvi. 

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valja izdvojiti portugalsku redovnicu i karmelićanku Luciu dos Santos (1907.) kojoj se ukazala Blažena Djevica Marija u Fatimi, zatim hrvatskog političara Josipa Manolića (1920.), kanadskog glumca Williama Shatnera (1931.) poznatog po ulozi kapetana Jamesa T. Kirka u televizijskom serijalu Zvjezdane staze, slavnog američkog jazz gitarista Georgea Bensona (1943.), bosanskohercegovačkog glazbenika i skladatelja Gorana Bregovića (1950.) te lijepu američku glumicu Resse Witherspoon (1976.).

na današnji dan zanimljivosti povijest
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati