Dogodilo se na današnji dan - 20. rujna

Dogodilo se na današnji dan - 20. rujna

20.9.2013. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na današnji dan davne 1519. godine legendarni portugalski moreplovac Ferdinand Magellan započeo je svoje prvo, a kako se kasnije uspostavilo i uspješno putovanje (plovidbu) oko svijeta. Ništa manje legendarno ime, točnije Galileo Galilei, našlo se 1633. na saslušanju pred Kongregacijom za doktrinu vjere zbog učenja da planet Zemlja kruži oko Sunca. Više od dva i pol stoljeća kasnije, preciznije 1891.

U Springfieldu u Massachussettsu svoj debi imao je prvi automobil čiji je motor koristio benzin. Krajem 19. stoljeća Rim se priključio Kraljevini Italiji, a u hrvatskoj Ivan Mažuranić postaje prvi ban pučanin. Sredinom 20. stoljeća, još dok su oružja Drugog svjetskog rada zveckala punom snagom ZAVNOH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske) proglasio je vraćanje Istre, Rijeke, kvarnerskih otoka, Zadra, Lastova i Palagruže matičnoj zemlji Hrvatskoj.

Tri godine kasnije, 1946., održan je prvi filmski festival u Cannesu. I na kraju, 2001. godine, tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush je prilikom obraćanja Kongresu i Amerikancima objavio „rat teroru" koji traje i dan danas.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti Aleksandra Velikog, jazzera Jelly Roll Mortona, književnika Uptona Sinclaira i prelijepu Sophiu Loren.

na današnji dan vremeplov crtice iz povijesti zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati