Dogodilo se na današnji dan - 13. siječnja

Dogodilo se na današnji dan - 13. siječnja

13.1.2014. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Zabava

Ljudska prava i borba za njihovu zaštitu uvijek su važni koraci u razvoju nekog društva, pa se tako današnji dan bilježi po nekoliko bitnih događaja. Prvi sindikat Afroamerikanaca osnovan je 1869. godine na osnivačkoj konvenciji, nedugo nakon abolicije ropstva.

Zapamtit ćemo ga i po objavi poznatog „J'Accuse", javnog pisma državi kojeg je napisao Emile Zola povodom suđenja za izdaju Alfredu Dreyfusu.

A nakon cijele serije hvalospjeva američkoj demokraciji zbog izbora Baracka Obame za predsjednika SAD, vrijedi se podsjetiti da je prošlo tek devetnaest godina od izbora prvog Afroamerikanca za guvernera jedne savezne države. Čast je pripala Douglasu Wilderu u Virginiji.

Prirodoslovlje također ima ovaj dan zapisan velikim slovima u svojoj povijesti, jer je 1888. godine u Washingtonu osnovano National Geographic Society, čiji je magazin i dan danas jedno od najzanimljivijih štiva koje nam približava čuda planete na kojoj živimo.

Današnji je dan ušao u povijest i po prvoj većoj katastrofi u računalnom svijetu, kada je 1989. godine tisuće računala u Velikoj Britaniji palo pod naletom virusa Petak 13, obilježivši tako početak bitke koje traje i dan danas.

Rođendani slavnih osoba uključuju francuskog pisca Charlesa Perraulta, kompozitora Luku Sorkočevića, legendu televizije Brandona Tartikoffa i glumicu Juliju Louis-Dreyfus.

na današnji dan zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati