Dan koji je promijenio čovječanstvo: 50 godina od prvog čovjekovog leta u svemir

Dan koji je promijenio čovječanstvo: 50 godina od prvog čovjekovog leta u svemir

12.4.2011. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

12. TRAVNJA 1961. godine, prije točno 50 godina, ruski kozmonaut Jurij Gagarin izveo je prvi čovjekov let u svemir.

Prije 50 godina je završio svoj let u orbitu u svemirskoj letjelici Vostok 1 koji je trajao 108 minuta te je time postao prvi čovjek koji je ikada kročio u svemir. Magazin Time je u glavnoj priči toga dana napisao da se trijumfalna glazba toga dana čula u Rusiji. Radijske postaje su puštale patriotsku pjesmu "Kako široka je moja zemlja".

"Tada je došla jednostavna obavijest da je zauvijek prekinuta drevna čovjekova izolacija na Zemlji: Prvi ljudska svemirska letjelica, Vostok, sa čovjekom u njoj, je lansirana 12. travnja u Sovjetskom Savezu na put u Zemljinu orbitu", pisao je tada Time.

Sudeći prema podacima NASA-e, Gagarin nije upravljao tom letjelicom. Vostokom je upravljala ekipa na Zemlji. Gagarin je po svome povratku dočekan kao nacionalni heroj što ga je u daljnjoj karijeri stajalo toga da više nije mogao putovati u svemir.

Rusi ga čuvali kao "nacionalno blago"

NASA tvrdi kako je ruska vlada željela sačuvati svoje "nacionalno blago" pa je prebačen na zrakoplove MiG. Ironično, Gagarin je poginuo kada mu se borbeni avion MiG-15 srušio 1968. godine zbog lošeg vremena. Tada je imao 34 godine. Gagarin je 12. travnja 1961. godine poletio točno u 9.07 sati, obletio je jedanput Zemlju na maksimalnoj visini od 301 kilometar te je u 10.55 sati sletio u Sovjetski Savez.

 
 

svemir zanimsljivosti jurij gagarin let u svemir
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati