Dan Europe

Dan Europe

9.5.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Zabava

9. svibnja - Dan Europe obilježava se od 1985. godine kada su predsjednici država i vlada okupljeni na Milanskom summitu u znak sjećanja na povijesnu Schumanovu deklaraciju proglasili 9. svibnja Danom Europe.

 

Deklaracija objavljena 1950., nazvana po tadašnjem francuskom ministru Robertu Schumanu, definirala je povezivanje Njemačke i Francuske u proizvodnji ugljena i čelika u sklopu Europske zajednice za ugljen i čelik.

 

Svrha stvaranja zajednice kojoj bi mogle pristupiti i druge europske zemlje nije bila ograničena samo na stvaranje zajedničkog tržišta ugljena i čelika, već se odnosila i na očuvanje mira u poslijeratnom razdoblju prepunom napetosti. Na temelju toga prijedloga kojeg su podržale zemlje Beneluxa i Italija, Pariškim ugovorom 1951. godine stvorena je Europska zajednica za ugljen i čelik (European Coal and Steel Community), preteča današnje Europske unije.

 

Schumanova deklaracija stoga se smatra prvim političkim i institucionalnim dokumentom na temelju kojeg je započelo postupno povezivanje zapadnoeuropskih zemalja u regionalno sve veću, a ekonomski i politički sve povezaniju cjelinu - današnju Europsku uniju.

 

Na današnji dan u svim se zemljama, sadašnjim i budućim članicama Europske unije, prigodnim manifestacijama obilježava dan koji simbolizira zajedništvo i snagu europske zajednice država i ljudi.

 

EU Dan Europe 9.svibanj manifestacija unija Buxelles
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati