Cijena nafte rast će još deset godina

Cijena nafte rast će još deset godina

24.8.2008. // SEEbiz.eu // Objavljeno u kategoriji Zabava

Guru robnih tržišta Jim Rogers koji je u travnju 2006. dobro prognozirao kako će barel nafte otići preko 100$, a unca zlata preko 1000$, izjavio je kako će cijena nafte rasti čitavo iduće desetljeće.

"U sljedećem razdoblju, to je bikovsko tržište", rekao je prvi čovjek Rogers Holdingsa na investicijskoj konferenciji u Kuala Lumpuru.

Jim Rogers je rekao kako je pad robnih tržišta predstavlja koji se dogodio posljednjih tjedana tek trenutni poremećaj u "bikovskom" razdoblju koje će potrajati još godinama. Soja, bakar, platina i sirova nafta pali su s rekordnih razina nakon što je ojačani dolar potaknuo potražnju za sirovinama. Reuters/Jeffries CRB Index u srpnju se spustio 10 posto, što je najveći pad u posčljednjih 28 godinama.

Šesnaest od 29 analitičara (55 posto) koje je anketirao Bloomberg očekuju rast cijena sirovine nafte u tjednu koji završava 29. kolovoza. Prošloga je tjedna 63 posto analitičara predviđalo rast cijena.

Najveći su razlog takvih prognoza za idući tjedan slabljenje dolara, rastuće tenzije između Amerike i Rusije te pad zaliha benzina

Nafta cijena kriza gospodarstvo analiza Jim Rogers
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati