Britanski sajam inovacija: Nezapamćen uspjeh hrvatskih inovatora

Britanski sajam inovacija: Nezapamćen uspjeh hrvatskih inovatora

17.10.2010. // HRT // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Na 10. jubilarnom Britanskom sajmu inovacija u Londonu hrvatski su izlagači s 12 inovacija i novih proizvoda postigli izniman, do sada nezabilježen uspjeh. Osvojili su ukupno 17 odličja: 5 posebnih, 8 zlatnih i 4 srebrna.

 

Najuspješniji hrvatski izložak je Aparatura za dualnu detekciju, Vilka Žiljka, Klaudia Papa, Ivane Stanimirović-Žiljak, i Jane Žiljak-Vujić, kojeg je međunarodni ocjenjivački sud nagradio najvišim priznanjem izložbe, Dijamantnom nagradom i zlatnom medaljom.

Iznimno uspješan bio je i Zagrepčanin Marko Kravar s platinastom, dvostrukom zlatnom nagradom i dvije zlatne medalje za Nosač bokobrana "Crofender" i Brodsku štipaljku "Peg". Prirodna organska dermokozmetika s 4 preparata nagrađena je zlatnom i sa 3 srebrna odličja, a autorica Melita Pavlek-Moćan je nagrađena i posebnim tajvanskim priznanjem, nagradom gradonačelnika Taipeia.

Zlatne medalje osvojili su i Stjepan Čajić iz Zagreba za Dodatak za potpornu strukturu kamere, Marina Črnac iz Medulina za Vlažne maramice za čiščenje mobitela i Stanko Bezek iz Varaždina za Cijevni turbulator protoka. Dejana Babić-Hajduković iz Osijeka, dobitnica Velike nagrade na ovogodišnjoj hrvatskoj INOVI, za Zbirku edukacijskih igara za proučavanje Biblije osvojila je zlatnu medalju. Student Tehničkog fakulteta iz Rijeke Robert Blažić osvojio je za Diferencijal trkaćeg automobila srebrnu medalju.

Organizatori su hrvatsko izaslanstvo nagradili i posebnom nagradom Ambassador award za 10 godina vrlo uspješnog sudjelovanja na Britanskom sajmu inovacija.Svi su hrvatski izlošci predstavljeni kao gotovi proizvodi uz poslovne ponudbe za komercijalizaciju na britanskom tržištu, pa je velik broj kontakata kako za pojedinačnu prodaju, tako i za distribuciju u Velikoj Britaniji. Osobitost Britanskog sajma inovacija, iznimna medijska pozpora, bila je vrlo izražena i ove godine. Brojni su mediji pokazali zanimanje za hrvatske izloške pa su na ITV-u, BBC-u i televiziji sveučilišta u Oxfordu prikazani najuspješniji hrvatski izlošci

inovacija inovator znanost ideja
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati