Boškarinu još uvijek prijeti nestanak

Boškarinu još uvijek prijeti nestanak

12.8.2008. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Zabava

Autohtone domaće pasmine životinja izgubile su svoju gospodarsku vrijednost, ali su sve značajnije zbog očuvanja biološke raznolkosti te ih valja zaštititi od izumiranja.
Željka Gudelj-Velaga, ravnateljica Uprave za ruralni razvoj, kaže da je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ove godine za očuvanje zaštićenih pasmina izdvojilo 25 milijuna kuna. Dodala je da se za odrasla upisana uzgojno valjana rasplodna grla izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, čija je populacija manja od 100, iznos potpora uvećava za 50 posto od propisanih.


Primjerice, istarsko se govedo uzgaja na području Istre i Primorsko-goranske županije, a u narodu tu pasminu još zovu boškarin.
Prije pedesetak godina bilo je oko 40.000 goveda te pasmine, a danas ih nalazimo tek 300. Sredinom osamdesetih godina pojavio se problem nestajanja autohtonih pasmina na području Hrvatske, a istarsko je govedo, pored ostalih autohtonih pasmina, izazvalo veći interes javnosti.
Intenzivni znanstveno-istraživački rad, kao i sustavna državna financijska potpora zaštiti autohtonih pasmina domaćih životinja polučili su pozitivne učinke, što se ogleda u zaustavljanju pada veličine populacije i afirmiranja njihova očuvanja u javnosti, te se započinje s različitim oblicima i zaštite.

 


Savez se, također, izborio za poticajna sredstva države za spas istarskoga goveda. Unatoč naporima koji se u cilju zaštite istarskoga goveda provode tijekom posljednjih nekoliko godina, opstanak tog autohtonoga goveda vrlo je upitan.


Sigurna dugoročna zaštita ovisi o broju životinja koje su u sustavu zaštite. Veličina populacije definira se brojem rasplodnih ženki, u našem slučaju brojem krava. Za praktične svrhe može se izraziti da je poželjan broj krava istarskoga goveda za budući sustav zaštite između 400 i 500 grla.
Efektivna veličina populacije je 87 i prema klasifikaciji FAO boškarin spada u skupinu grla u opasnosti.
S druge strane, buši i podolcu, kako kažu, više ne prijeti izumiranje. Ohrabruje da je sve duža lista izvornih i zaštićenih domaćih pasmina, što je posebno važno na putu prilagodbe EU. Na njoj su i tri soja magaraca (istarski, primorsko-goranski i jadranski), deset pasmina domaćih ovaca, kao i hrvatska šarena i bijela koza.
Željka Gudelj-Velaga napominje da je Programu očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina cilj održanje i unaprjeđenje proizvodnje hrvatskih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.
Tako je po grlu predviđen iznos poticaja od 3000 kuna, a poticaj za boškarina iznosi 4500 kuna. Od prije dvije godine potiče se i uzgoj teladi istarskog goveda-boškarina iznosom od 3000 kuna po komadu.

 Popisani svi boškarini
Savez uzgajivača istarskoga goveda popisao je preostala goveda, načinio izmjere, analize mlijeka i krvnih grupa goveda, napravio embrio-transfer te njihove video i fotozapise. Inače, prema podacima HSC-a, lani su se na području Istarske i Primorsko-goranske županije nalazila 23 bika i 414 krava istarskoga goveda te 144 grla ženskog podmlatka.

autohtone životinje krava boškarin govedo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati