Besplatni informatički rječnik

Besplatni informatički rječnik

23.12.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Pod nazivom Megabajt, a na internetskoj adresi www.megabajt.org predstavljen je besplatni informatički rječnik na hrvatskom jeziku. Projekt je pokrenula NetAkademija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu s ciljem da osnovne informatičke pojmove svima učini lako dostupnim informacijama. 


Rječnik je namijenjen učenicima, studentima i posebno poslovnim korisnicima sa početnim i srednjim stupnjem predznanja koji se bave pisanjem i kojima je znanje informatičkih pojmova potrebno u svakodnevnom radu. Poseban doprinos projektu dao je hrvatski publicist i autor brojnih informatičkih naslova Damir Muraja koji je ustupio i sadržaj svoje knjige 'Leksikon računalnih pojmova' sa najčešće traženim pojmovima iz područja računalnih tehnologija.
Rječnik je trenutno u početnoj, testnoj fazi te će se sve daljjne nadogradnje i poboljšanja odvijati na temelju povratnih informacija korisnika s ciljem da spomenutoj ciljnoj skupini postane alat i pomoć u svakodnevnom radu. Autor i voditelj projekta je Toni Petrović.
U bazi Megabajta na jednostavan i razumljiv način objašnjeno je preko 1500 najčešćih pojmova s kojima se u današnje vrijeme svakodnevno susrećemo. Tu su uobičajeni tehničkih izrazi koje susrećemo pri radu s računalnim tehnologijama, izrazi koji se koriste prilikom opisivanja značajki računalnih sklopova, izrazi iz suvremenog računalnog žargona, a sadržaj je dodatno obogaćen i osnovnim izrazima vezanim za suvremene mobilne komunikacije. 
NetAkademija je Cisco i Microsoft akademija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Osnovana je 2000. godine i akademija je s trenutno najvećim brojem polaznika u Hrvatskoj. Ova neprofitna organizacija bavi se cjeloživotnim obrazovanjem građana u području profesionalnih i ekspertnih informatičkih znanja. Jedina je u svijetu dobitnica tri od četiri priznanja koje dodjeljuje Cisco: Education Recognition, Extraordinary Contributions i Pioneer Recognition. 
Godine 2005. proglašena je i za najbolju lokalnu Cisco akademiju u EMEA regiji. Dvostruki je pobjednik natjecanja NetRiders Challenge Hrvatska i trening centar za CCNP instruktore za cijelu Adriatic regiju. U suradnji s Microsoft Hrvatskom trenutno je jedino informatičko učilište u Hrvatskoj koje organizira besplatne tečajeve o prevenciji cyber opasnosti i sigurnosti djece na internetu. Zbog fokusa akademije na visokokvalitetna specijalistička znanja i zbog stalnog ulaganja u instruktore i opremu, poznate tvrtke i institucije u Hrvatskoj redovito školuju svoje stručnjake na NetAkademiji. NetAkademija je Microsoft Partner in Learning, Cisco Local Academy, Pearson Vue Authorized Test Center, ZONE-H partner u edukaciji Ethical Hacking, PANDUIT Certified Training Centre, PHP i SUN Java edukacijski centar.
 
izvor:www.svijetkulture.com

on line rječnik informatički rječnik kompjuteri internet informatika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati