Barban - Volonteri iz Francuske pomogli renovirati dom za nezbrinutu djecu

Barban - Volonteri iz Francuske pomogli renovirati dom za nezbrinutu djecu

16.10.2007. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

Bivša zgrada škole u Petehima, nedaleko od Barbana, koja bi uskoro trebala postati novi dom za osmero udomljenih mališana, ovih je dana veliko gradilište.

Naime, francuska humanitarna udruga Partir Offrir, koja već 15 godina prati i pomaže rad istarske udomiteljske udruge Oaza, ponudila je pomoć u građevinskim radovima francuskih volontera.

Uz pomoć Savjeta regionalne uprave Belfort i Lokalne misije za rad s mladima izrađen je projekt za volontersku pomoć u renoviranju škole u Petehima. Ove su organizacije osigurale 4500 eura, potreban za put i boravak volontera u Hrvatskoj, dok je francuska vlada odobrila 15.000 eura za dvomjesečnu edukaciju i osposobljavanje mladih Francuza iz Belforta s posebnim potrebama i poremećajima u ponašanju te za financiranje nadzora i izvođenje građevinskih radova.

Tako je 15-ak mladih, osposobljenih za pomoćne građevinske radove, uz nadzor građevinara Jean Jacques Droexlera, započelo volontiranje u Petehima.

Jean Jacques Droxler, također domsko dijete, nadzire i vodi radove postavljanja betonskih podloga i gipsanih ploča po zidovima i stropovima, koji će trajati 11 dana.

Na ovaj su način mladi Francuzi s posebnim potrebama i poremećajem u ponašanju dobili mogućnost usmjeravanja i osposobljavanja u pomoćnim građevinskim radovima. Time će im kad se vrate u Francusku biti omogućeno da se prijave na radna mjesta za pomoćne građevinske radnike.

Ovaj primjer je zaista hvalevrijedan i možda će potaknuti neke od naših udruga da uz volontersku pomoć drugome osposobe i educiraju mlade kojima je to potrebno i kojima će to biti mogućnost osamostaljivanja.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se renoviranje zgrade nastavi - rekla je Eva Husak iz udruge Oaza.

Ona ujedno poziva sve koji još žele pomoći da se jave Oazi, kako bi osmero djece bez adekvatne roditeljske skrbi što prije dobilo dom.

barban djeca Francuzi nezbrinutost toplina volonterstvo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati