8. Liburnia film festival - program za 26.08.2010.g.

8. Liburnia film festival - program za 26.08.2010.g.

26.8.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Otvorena pozornica u lučici u Ičićima bit će središnje mjesto još jedne fešte hrvatskog dokumentarnog filma. Od četvrtka do nedjelje, 26. – 29. kolovoza, na 8. Liburnia film festivalu bit će prikazano 25 recentnih dokumentaraca od kojih će 13 konkurirati za nagradu publike i nagradu stručnog žirija dok će 12 filmova biti prikazano u regionalnom i gostujućem programu, u nedjelju, posljednjeg dana festivala.

Festival otvaraju filmovi dvojice riječkih autora, „Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro“ Zorana Kreme i „TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje“ Igora Bezinovića te „Mala Miss Roma“ Vesne Čudić. U drugom dijelu prve večeri 8. LFF bit će prikazani filmovi „Znak na Kajinu“ Tihane Kopsa i „Bastardi utopije“ Maple J. Rasze i Pache Veleza.
 
ČE SEM SEM, MA BELOGA TOVARA NE ZOVEM MORO"


Naslov: "Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro"
Godina proizvodnje: 2010
Trajanje: 32`
Redatelj: Zoran Krema
Scenarist: Zoran Krema
Kamera: Zoran Krema , Riccardo Sabbadini
Montaža: Zoran Krema
Glazba: Dubravko Robić
Kratak sadržaj filma:

Nikola Kraljić, najveći živući čakavski pjesnik, rođen 1930., dobiva poziv na svoj mobitel dok lovi lignje u svojoj barci u Omišlju na otoku Krku. Zove ga dekan Filozofskog fakulteta u Zagreb. Kaže da mu je u čišćenju arhiva nađena njegova diploma iz 1964., koja nikada nije bila podignuta. Kraljić ima tri dana da odluči ide li na dodjelu diplome. U ta tri dana pratimo pjesnika u njegovim svakodnevnim radnjama i saznajemo dio njegove prošlosti i sadašnjosti, a ponajviše upoznajemo njega kao pjesnika. U ta tri dana pjesnik putuje u tri gradam njegove tri životne „baze“ kako bi na kraju prisustvovao dodijeli diplome, one vlastite. 
 
TDZ - ZA USPOMENU I DUGO SJEĆANJE

Naslov: TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje
Godina proizvodnje: 2010
Trajanje: 30`
Redatelj: Igor Bezinović
Scenarist: Igor Bezinović
Kamera: Srećko Horvat , Jovica Lončar , Igor Bezinović , Srđan Kokanov , Igor Vincetić , Ljubo Zdjelarević , Eva Kraljević
Montaža: Maida Srabović
Producent: Nenad Puhovski
Produkcija: Factum
Kratak sadržaj filma:

Priča o privatizaciji Tvornice duhana Zagreb, preseljenju proizvodnje u Istru i okupaciji zagrebačkog pogona, koju su organizirali radnici 2006. godine, rijedak je primjer pokušaja direktne reakcije radništva na privatizaciju, koja je u velikoj mjeri pauperizirala klasnu perjanicu nekadašnje države – radničku klasu. S vremenskim odmakom od četiri godine ovim je filmom arhiviran fragment hrvatske tranzicije, za uspomenu i dugo sjećanje na sudbine četrdesetak osoba za koje je borba protiv nedodirljive ekonomsko-političke elite bila jedina prihvatljiva opcija. 
 
LITTLE MISS ROMA

Naslov: Little Miss Roma
Godina proizvodnje: 2009
Trajanje: 40`
Redatelj: Vesna Čudić
Scenarist: Vesna Čudić
Kamera: Vesna Čudić
Montaža: Susan Manning
Glazba: Lemez Lovas
Producenti: Vesna Čudić , Siniša Juričić
Produkcija: Nukleus Film
Kratak sadržaj filma:

Little Miss Roma je intimni portret baranjskih romkinja koji se bavi rascijepom između naivnih snova i realnih uvjeta u kojima djevojke žive. Priča se odigrava jednog vrućeg srpanjskog vikenda kada Romi slave njihov godišnji bal i biraju kneza Roma i Mis Romkinja.
Tko li će ponijeti titulu – najljepša djevojka ili najljepša haljina? I je li je pobjednica već unaprijed namještena? 
 
ZNAK NA KAJINU

Naslov: Znak na Kajinu
Godina proizvodnje: 2010
Trajanje: 70`
Redatelj: Tihana Kopsa
Scenaristi: Tihana Kopsa , Ljiljana Šišmanović
Kamera: Tihana Kopsa , Ljiljana Šišmanović
Montaža: Hrvoje Mršić
Producent: Damir Terešak
Produkcija: Maxima film
Kratak sadržaj filma:

Ana Magaš je mlada žena koju su osudili na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana u samoobrani. Nakon tri godine provedene u zatvoru predsjednik republike Stjepan Mesić pomilovao je Anu. Kada se vratila u svoj grad Zadar, shvatila je da borba za njezina prava i ‘normalan život’ tek počinje. Ana je svjesna da bi bilo previše očekivati da joj daju da živi sa sinom. Čak i kada bi socijalni radnici nju odredili kao njegovu skrbnicu, sin je ne želi vidjeti. Nakon izlaska iz zatvora za nju počinju nov život, bitka za sina, nalaženje stana, posla, suočavanje sa stvarnošću ‘slobode’ i nova očekivanja. 
 
BASTARDI UTOPIJE

Naslov: Bastardi utopije
Godina proizvodnje: 2010
Trajanje: 54`
Redatelji: Maple Rasza , Pacho Velez
Scenarist: Maple Rasza
Kamera: Maple Rasza , Pacho Velez
Montaža: Maple Rasza , Pacho Velez
Glazba: Azra
Producenti: Maple Rasza , Pacho Velez
Produkcija: EnMasseFilms , Film Study Center , Harvard University
Kratak sadržaj filma:

Ovo je suvremeni prikaz aktivista anarhističkog pokreta u Zagrebu. Film je ispričan iz perspektive njihova simpatizera i suradnika koji je došao iz Amerike. Portretira skupinu mladih ljudi koji se, nakon što su u djetinjstvu proživjeli slom socijalizma, bore za socijalnu pravdu i novu ljevicu. Sukobljavajući se s policijom ili zauzimajući stare tvornice, sve stavljaju na kocku kako bi živjeli u skladu sa svojim političkim uvjerenjima. Redatelj Maple Razsa snima njihove aktivnost i izravno u njima sudjeluje, da bi na kraju zajedno s aktivistima završio u zatvoru. 
 
izvor: http://www.liburniafilmfestival.com 

film filmoteka liburnia film festival igor bajok dokumentarni filmovi
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati