56. Festival igranog filma u Puli - Od arije u Areni do anđela na Visu

56. Festival igranog filma u Puli - Od arije u Areni do anđela na Visu

18.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

U Circolu u subotu održane konferencije za novinare na kojima su predstavljeni sudionici ovogodišnjeg svečanog otvaranja, ekipa slovenskog filma Krajolik br. 2 iz Međunarodnog natjecateljskog programa, te ekipa prvog hrvatskog filma iz Nacionalnog natjecateljskog programa Vjerujem u anđele

 

Pula, 18. srpnja 2009. - Direkcija Festivala igranog filma u Puli na čelu s ravnateljicom Zdenkom Višković-Vukić i umjetničkim ravnateljem Zlatkom Vidačkovićem poželjela je u Circolu na subotnjoj konferenciji za novinare dobrodošlicu svim predstavnicima sedme sile te filmašima i festivalskim gostima. Okupljenima se obratila i direktorica odnosa s javnošću T-HT-a Maja Weber, a potom su predstavljeni voditelji ovogodišnjeg svečanog otvaranja glumački par Dora Fišter i Damir Markovina. Scenarij je priredbe ove godine djelo umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića, dok su za svečanost otvaranja angažirani pop operni kvartet Aria, baletni umjetnici Tomislav Petranović i Azamat Nabiullin te sopranistica Marija Kuhar Šoša i solist kazališta Komedija Dražen Čuček koji su se nazočnima u Circolu također predstavili svojim dojmovima o Festivalu. 

Slovenski film Krajolik br. 2 redatelja Vinka Möderndorfa predstavila je producentica Eva Rohrman te glumci Maja Martina Merljak i Slobodan Ćustić. Izrazivši zadovoljstvo što je film svoje premijerno izdanje u Hrvatskoj doživio upravo na Pulskom festivalu Rohrman je izrazila nadu da će se svidjeti i našoj publici s obzirom da je prošle godine u Portorožu dobio čak šest nagrada. Film je snimljen prema redateljevu istoimenom romanu, a deset je godina čekao povoljnija vremena za snimanje s obzirom da tretira, prema riječima producentice, još uvijek sveprisutnu temu ubojstava bez suđenja koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata. Filmom se željelo naglasiti da takve zločine politika i šezdeset godina kasnije iskorištava u borbi za vlastite ciljeve. 

Hrvatski film Vjerujem u anđele koji ove godine u Puli probija led na Festivalu natječući se za Zlatne arene gdje će biti premijerno prikazan, predstavio je njegov redatelj, producent i scenarist Nikša Sviličić zajedno sa svojom dobro raspoloženom i složnom ekipom, glumcima Dolores Lambašom,  Vedranom Mlikotom, Aljošom Vučkovićem, Brunom Bebić, Franom Lasićem, Matom Gulinom, snimateljem Nenadom Suvačarovim te majstorom tona Mladenom Pervanom. Redatelju je ovo prvi cjelovečernji igrani film, nastao na temelju stvarnog događaja iz crne kronike. Filmska je ekipa istaknula da im je mjesec dana izolacije na setu na Visu pomoglo da što bolje ispričaju ovu romantičnu malomišćansku priču u kojoj jedan luzer, poštar Šime (tumači ga Vedran Mlikota), otvara poštu svojih sumještana. Film će u redovnu distribuciju krenuti 15. listopada, a do tada se sve o njemu može saznati na web stranici www.vjerujemuandjele.com.

pula film festival pula film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati