200. godišnjica rođenja Charlesa Darwina

200. godišnjica rođenja Charlesa Darwina

12.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Danas se obilježava 200. godišnjica rođenja Charlesa Darwina, engleskog prirodoslovca koji je svojom teorijom evolucije i idejom o prirodnoj selekciji živih bića promijenio ljudsko shvaćanje života.

Engleski prirodoslovac Charles Darwin, čija se 200. godišnjica rođenja obilježava danas, uzdrmao je crkveni nauk svojom teorijom o evoluciji živih bića prirodnim odabirom, koja je bila osporavana i zlorabljena, no čak i protivnici cijene njegov golem doprinos znanosti.
Darwinovo objašnjenje evolucije vrsta prirodnim odabirom čini godišnjicu njegova rođenja, 12. veljače 1809., važnim događajem u Velikoj Britaniji, koja priprema 300 manifestacija u jubilarnoj godini. Niz događaja priređuje se i diljem svijeta. Australija će u povodu 200. obljetnice iskovati prigodni srebrni novčić, a znanstvenici će u kolovozu održati Drugi svjetski summit o evoluciji na otočju Galapagos, gdje je Darwin istraživao.


Vatikan će od 3. do 7. ožujka u Rimu okupiti znanstvenike i teologe na kolokviju o kritičkom pristupu djelu Charlesa Darwina i vjerojatno uključiti i raspravu o inteligentnom dizajnu, ali ne samo kao kulturnoj pojavi, već kao o znanstvenom ili teološkom pitanju.
Zagovaratelji inteligentnog dizajna, sve popularnijeg u kršćanskim krugovima, ne odbacuju znanstvena otkrića o prirodnoj evoluciji kako to čini kreacionizam, ali tvrde da su neke osobine svemira i prirode toliko složene da ih je morala osmisliti viša inteligencija.


Međutim, snaga Darwinove teorije leži u njezinoj jednostavnosti i širokoj primjenjivosti. »On je došao na veliku ideju, možda najmoćniju ideju u povijesti. Poput svih najboljih ideja i njegova je fascinantno jednostavna«, piše u Guardianu oxfordski profesor Richard Dawkins. »Nasljedna svojstva ne preživljavaju po načelu slučajnosti, a ako imaju dovoljno vremena proizvest će kompleksnost, raznolikost, ljepotu i toliko uvjerljivu iluziju dizajna da ju je gotovo nemoguće razlikovati od namjernog inteligentnog dizajna«, objašnjava on Darwinovu teoriju prirodne selekcije.
Darwin je njome biologiji dao vodeće načelo koje pomaže da sve ostalo u biologiji dobije smisao. K tomu, prirodna selekcija ne objašnjava samo život na zemlji već se može primijeniti i na život na bilo kojem planetu, dodaje Dawkins.


Kada je 1859. godine objavio svoj rad naslovljen »Postanak vrsta«, Darwin nije razbjesnio samo crkvu jer je proturječio biblijskoj teoriji kreacionizma, već i rastužio svoju vrlo pobožnu suprugu Emmu, koja mu je ipak poručila da ne odbacuje nijednu svoju ideju.


Danas i protivnici teorije evolucije priznaju Darwinu vrhunska otkrića, kao Paul Taylor, glasnogovornik skupine »Answers in Genesis«, (odgovori geneze), koja zagovara doslovno tumačenje Biblije, a koji tvrdi: »On je, naravno, izvanredno važna ličnost, njegove zamisli promijenile su svijet«.
Brojni Darwinovi suvremenici su rabili njegovu teoriju kako bi opravdali društveni ili rasni poredak. Otac eugenike, Francis Galton, Darwin rođak, tvrdio je u 19. stoljeću, kada su geni još bili nepoznati, da se karakter pojedinca, stečen za života, prenosi na potomke. Rasističke teze podupirao je Talijan Cesare Lombroso (1835.-1909), tvrdeći da postoje rođeni kriminalci, a odaju ih uske lubanje ili velik nožni palac. (H, V. Bo.)

Charles Darwin živa bića teorija evolucija godišnjica rođenja rođenje genetika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati