15 godina interneta u Hrvatskoj

15 godina interneta u Hrvatskoj

16.11.2007. // Liderpress // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

CARNet  17. studenog 2007. godine obilježava 15. godišnjicu uspostave prve međunarodne komunikacijske veze koja je računalo u Zagrebu povezala sa nekim računalom u svijetu. Time je Hrvatska postala dio svjetske računalne mreže 

Podsjećamo, ideja o uvođenju interneta u  Hrvatskoj rodila se 1991. godine. Te je godine Ministarstvo znanosti i tehnologije pokrenulo projekt CARNet te je 3. listopada 1991. godine osnovano koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske računalne mreže u sastavu: Darko Bulat (Institut Ruđer Bošković), Ivan Marić (Sveučilišni računski centar - Srce), Predrag Pale (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Ljubimko Šimičić (Prirodoslovno matematički fakultet) i Velimir Vujnović (Sveučilišni računski centar - Srce). Bio je to početak rada Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, prvog pružatelja internetskih usluga (Internet Service Provider - ISP) u Hrvatskoj.

Sljedećih nekoliko godina CARNet je bio jedini pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj koje je pružao bez naknade, ne samo akademskoj zajednici, već svim građanima Republike Hrvatske. 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetova računala u Zagrebu povezala s Austrijom. Time je Hrvatska povezana na internet. Također, tijekom 1992. godine nabavljena je prva oprema i izgrađena jezgra CARNet mreže. Ustanove unutar Hrvatske bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps, a čitava se mreža spajala na internet preko Austrije brzinom od 64 kbps.

Prve ustanove spojene na internet bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišni računski centar – Srce i Tehnički fakultet u Rijeci.Stoga nije slučajnost da CARNet od 19. do 21. studenog 2007. na Tehničkom fakultetu u Rijeci organizira svoju 9. korisničku konferenciju CUC 2007. Nastavljajući tradiciju, a vođen motom "Korisnik u fokusu", CUC 2007 i ove godine svojim sudionicima nudi priliku da čuju neke od najuglednijih svjetskih stručnjaka i razmjene svoja iskustva u području informacijsko komunikacijskih tehnologija.

internet u hrvatskoj obljetnica interneta tehnologija web website budućnost Carnet
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati