25. studeni 2017.
RSS feed
Prijava korisnika

20.3.2017. Gospodarstvo - POSLODAVCI NUDE 700 RADNIH MJESTA NA LABINŠTINI

Foto vijesti

Sinergijom javnog, civilnog i privatnog sektora te uključivanjem pedagoških ustanova pokrećemo gospodarstvo i potičemo zapošljavanje, istaknuo je danas na konferenciji za medije labinski gradonačelnik Tulio Demetlika predstavljajući Sajam poslova u Labinu. Poručio je kako je u Labinu, posljednjih par godina, evidentan zamah investicija što je rezultiralo pojačanom potražnjom za radnom snagom.

- Trenutno svjedočimo nesrazmjeru ponude i potražnje radnih mjesta. Posljednja sjednica Gospodarskog vijeća Grada Labina te inicijativa Savjeta mladih potakla nas je na osnivanje sajma, kaže Demetlika.

Nova zgrada za smještaj radnika

- Proveli smo i anketiranje na terenu te došli do podatka da gospodarstvenici nude sedam stotina radnih mjesta, kazao je Demetlika. Dodao je da je ove zime labinska ispostava Zavoda za zapošljavanje bilježila izuzetno nisku stopu nezaposlenosti, oko 350 osoba, što je smanjenje za 34 posto u odnosu na godinu ranije.

- Gospodarstvo Labina zasigurno je osjetilo zatvaranje tvornice Benettona, srećom, pojavio se Carel. U fazi uhodavanja je i novi proizvodni pogon Bibetecha, a s radošću mogu reći da smo u pregovorima s još jednom tvrtkom, koja bi bila smještena u našoj poduzetničkoj zoni, a riječ je o tvrtci Euro New Pack. Gospodarstvo Labinštine je snažno te se poslodavci nalaze pred problemom pronalaska radne snage. Svjesni problema, voljni su podržati programe prekvalifikacije, razgovaramo i o mogućnosti gradnje stambene zgrade za smještaj zaposlenih te pokrivanju troškova prijevoza radnika koji bi došli iz udaljenijih krajeva. Osnovne i srednju školu također smo uključili u projekt. Važno je upoznati učenike sa srednjoškolskim obrazovnim programima koji im se nude, kako u Labinu tako i u Puli. Konačni cilj nam je postati Grad prijatelj gospodarstvenika. Kriteriji su strogi, no uvjeren sam da ih možemo zadovoljiti, poručio je Demetlika.

Predstavljanje istarskih firmi

- Danas se većinom informiraju on-line, no to nije dovoljno, vrlo je važno uspostaviti i direktnu komunikaciju. Upravo tome posvećen je središnji dan sajma u subota 25. ožujka kada će se zainteresiranima u Gradskoj knjižnici, predstavljati poslodavci, Valamar Riviera, Holcim Hrvatska, Carel Adriatic, MCZ, Bibetech, Uljanik, komunalno poduzeće 1. Maj, Udruženje obrtnika Labin te predstavnici obrazovnih institucija Pučko otvoreno učilište Labin, Učilište Diopter Pula, Fakultet ekonomije i turizma te Politehnika Pula, kazala je Kiršić.

Od bogatog programa još je izdvojila tribinu o mogućnostima razvoja kreativnih industrija u Labinu koja će se održati u srijedu  u 19 sati u Rock caffu Labin, a sudjelovat će labinski kreativci iz Kreativne lige. U četvrtak je zakazana inspirativna radionica na temu start-upa koju organizira LAG istočna Istra sa Savjetom mladih Grada Labina. Radionice će se održati u Gradskoj knjižnici Labin od 17,30 a svoja će iskustva prenijeti uspješni poduzetnici. Motivation Up radionica zakazana je u petak. Cilj je potaknuti ljude da iskoriste svoje potencijale, ističu organizatori koji smatraju da nezadovoljstvo vlastitim životom često proizlazi iz činjenice da ljudi zapravo ne znaju što žele. Radionica započinje u 17 sati u Gradskoj knjižnici Labin.

Akcijski plan zapošljavanja

Zoran Rajković, zamjenik gradonačelnika, ujedno zadužen za sektor gospodarstva poručio je da je Gospodarsko vijeće Grada Labina donijelo je akcijski plan zapošljavanja, obuhvaćene su brojne aktivnosti, a jedna od njih je i Sajam poslova, veli Rajković.

Renata Kiršić, predsjednica Savjeta mladih Grada Labina, kao jednog od partnera organizacije sajma, istakla je da mladi nisu dovoljno informirani o mogućnostima zapošljavanja. (Ivana AHMIČEVIĆ)

 

 

Upisao: labin.com | Izvor: Glas Istre

KomentariKOMENTARI:

 • Korisnik
  Goldfinger
  20.3.2017.
  21:37
  Heavy kategorija! :)
 • Korisnik
  pocahontas69
  20.3.2017.
  23:12
  nikad vise posla, za minimalac.
  20% od tih 700 radnih mjesta nema placu ni 3500kn, i to kazem samo za cijelogodisnje poslove, a ne ove sezonske, koji imaju 3500 plus neki sitni prijevoz.
  auu gospodarstva.
 • Korisnik
  Forza Tulio
  21.3.2017.
  09:08
  Ca ne moro pitat službeno kartico na dele pa se na njo ploćevat ...jes i pt, strujo i vodo, bencin i kurbi.
  Toko ja delam.
 • Korisnik
  Marx
  21.3.2017.
  12:03
  Sinergija, aha, ha, ha... prideva vuod najdubljih, još neistraženih uguz-uhljeb područja ljudskog - ne psihe - nego rektuma. A zoc je to tako? Perke si teisti uguz-uhljebi ne pensojo NIC za dobrobit građana, mladih nezaposlenih, perke su svojo guzico uguzili very good va kantrego. Brafo, brafisimo! Lepo ćemo si poć kamo nam je mesto, kobile vrit...
 • Korisnik
  maher5
  21.3.2017.
  17:45
  Mladi nisu dovoljno informirani o placi od 3300 kn sa prijevozom, negdje se snosi samo pola prijevoza. Dobro poznata praksa i place u valamaru, hvalimo se ponudom, uslugom, a ne razmisljamo da radnici koji rade za crkavicu stoje iza toga. Samo kod nas se izgleda marenda u ugostitelhstvu placa, zar ne mogu ni 300 kuna po glavi snositi, ta kako tako dopune crkavicu, sramota.
 • Korisnik
  maher5
  21.3.2017.
  17:55
  PS zato ce nam uvezeni radnici, rumunji itdd. biti sezonci i raditi, a nasi ce, jer im je doslo iz guzice u glavu, odlaziti masovno preko u druge zemlje, bilo poput slavonaca autobusima i raditi tamo gdje se ulozen trud i posten rad vise cijeni.
Za komentiranje morate biti registirani! Registracija Registracija
Pratite komentare na ovu vijest putem RSS kanala RSS

ARHIVA - VIJESTI