27. veljača 2017.
RSS feed
Prijava korisnika

10.2.2012. Dobro je znati - UPOZORENJE METEOALARMA: ISTRA JEDINA U OPASNOSTI OD VREMENSKIH NEPRILIKA

Foto vijesti

Istra je opet posebna: nakon što je prošlog tjedna objavljena satelitska snimka koja pokazuje Istru kao jedinu oazu u regiji koja nije prekrivena snijegom, nova zanimljivost stiže sa specijaliziranog portala Meteoalram, s time da je Istra ovaj puta gotovo jedina u većoj opasnosti od vremenskih neprilika.

Naime, na internet stranici www.meteoalarm.eu, koja objavljuje meteorološke prognoze i upozorava na moguće ekstremno vrijeme diljem Europe, za sutra (subotu 11. veljače) crvenom su bojom u cijeloj Europi označeni jedino Istra, dio Slovenije i dio Dalmacije.

Crvena boja iznad nekog područja znači doslovce ovo: "Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere."

Danas bura, sutra snijeg moguć i u Puli

Prema podacima riječkog DHMZ-a, na području Istre i Sjevernog Jadrana trenutno vjetar pojačava, puše umjerena do jaka bura s olujnim udarima, pretežno je oblačno i u 11 sati u Puli je zabilježena temperatura od -2°C, koliko je bilo i u Pazinu. Ovakvo će vrijeme ostati do kraja dana, s time što je moguća i pokoja pahulja snijega nošena vjetrom.

Subota će biti snježna, ali uglavnom južnije od Istre. Ipak, prema sadašnjim proračunima, može se reći da je slab snijeg moguć i u Puli te južnoj Istri. I dalje će biti vjetrovito, uz jaku buru s olujnim udarima i vrlo hladno. Bura će slabiti tek u nedjelju, a u ponedjeljak će se moći govoriti o laganom porastu dnevne temperature zraka, kazuje prognoza za Sjeverni Jadran riječkog DHMZ-a.

Pozivamo čitatelje koji su zabilježili vremenske neprilike, koje nas pogađaju ovih dana, da nam pošalju fotografije e-mailom na portal@glasistre.hr.

Upozorenje vozačima ribarima i nautičarima

Budući da se iduća dva dana u Istri očekuje snijeg i olujna te na udare i orkanska bura, a na kolnicima pojava poledice, istarska policija pozvala je stanovnike Poluotoka da ne kreću na put bez zimske opreme te da se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama, kao i da se pridržavaju propisanih zabrana i ograničenja u prometu.

Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima na cesti, nužno je pripremiti i vozilo za zimske uvjete vožnje. Vozači se upozoravaju na zakonsku obvezu korištenja zimskih guma, a što se tiče ljetnih, obvezno je da imaju utore od četiri milimetra na svim kotačima. Posebno treba obratiti pozornost na stanje guma i tlaka u njima.

Prije kretanja na put, u slučaju napadanog snijega, obvezno je čišćenje svih stakala i krova vozila. Lanci za kotače moraju biti u pripravnosti ukoliko budu proglašeni zimski vremenski uvjeti, a brzinu kretanja valja prilagoditi uvjetima na cestama. Nisu poželjna nagla kočenja, kao ni nagla okretanja upravljača te pretjecanja drugih vozila.

Nautičarima i ribarima se nikako ne preporučuje isplovljivanje budući da je najavljena olujna i orkanska bura. Jednako upozorenje vrijedi za podvodne aktivnosti, odnosno ronjenje. (M. S.)

 

Upisao: EmZe | Izvor: Glas Istre

KomentariKOMENTARI:

 • Korisnik
  ifkp
  10.2.2012.
  16:54
  pa naravno da ce biti snjega. bas kao i sve ostale dane.
 • Korisnik
  zodiax
  10.2.2012.
  20:09
  član sam udruge Albona Extrema Bura mi stvara dosta problema kad izadjem iz vode ja se zastidim jedva ga vidim
 • Korisnik
  zodiax
  11.2.2012.
  00:34
  suva bura, puše ko luda, sve jače i jače mali Jura,u prostoriji suda stenje i plače papire gura, moja je gruda i moga čače obrana štura i precjednik Juda ga muče i tlače izgubi parnicu, izađe otuda, jebiga štače a vetar duva, sve misliš stače.
Za komentiranje morate biti registirani! Registracija Registracija
Pratite komentare na ovu vijest putem RSS kanala RSS
Salon namještaja Noina Arka Labin
Creative Tourism Industry d.o.o.

Dosta Vam je lošeg bookinga i visokih provizija? Želite više?

ARHIVA - VIJESTI

Prethodni mjesec veljača, 2017 Sljedeći mjesec
PoUtSrČePeSuNe
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

ARHIVA - VIJESTI

Početak    Prethodna  1/5039  Sljedeća    Kraj